Hvor skadelig er et blandingsmisbruk med amfetamin, alkohol og Sobril?

Hvor skadelig er et blandingsmisbruk med amfetamin, alkohol og Sobril. Bruker ca 1 gram med amfetamin og drikker ca 0,3-0,5l med vodka hver dag, og når jeg får tak i Sobril då blir gjerne 80 mg. Det hele startet med alkohol avhengighet, men ble så lei fylla etterhvert, så da prøvde jeg amfetamin en periode i stede for alkohol, Det fungerte et par mnd, men nå bruker jeg begge deler. Er 48 år. Jeg venter på en soning i fengsel, dette gjør at alt i livet står på vent, og jeg gir litt blaffen.,Men hvor skadelig er dette for helse? Og hvor lang tid må jeg regne med dårlig form når jeg starter soningen?

48 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Det er fint du tar kontakt, vi forstår godt hvis dette er noe du er usikker på.

Her er det kanskje ikke kombinasjonen i seg selv som høres mest risikabel ut, men heller den totale daglige mengden du beskriver. Hver for seg er allerede 1 g amfetamin og 0,3-0,5 liter vodka en høy daglig mengde.

All bruk av rusmidler vil alltid innebære en viss grad av risiko. Noen ganger kan risikoen vurderes som forholdsvis lav, andre ganger vurderes den som høy. Ofte er den kanskje et sted derimellom. En av faktorene som har særlig stor betydning, er omfanget av bruken. Hvor ofte du bruker, og hvor mye du bruker de gangene du bruker. Og her beskriver du et forbruk som er både ofte og mye. Sånn sett vil vi også si at bruken høres risikabel ut, hva gjelder mulige helseskader. Både alkohol og amfetamin har mulige bivirkninger og skadevirkninger, tipser om våre faktasider om alkohol og om amfetamin hvis du vil lese mer om disse.

Samtidig bruk kan i tillegg være risikabelt på ulike måter. For eksempel kan amfetamin bidra til at du føler du tåler mer alkohol enn du ellers ville ha gjort. Dette er stoffer som virker motsatt av hverandre – på én side har du amfetamin, som er sentralstimulerende (oppkvikkende); på den andre siden har du alkohol, som er sentraldempende (sløvende). Avhengig av mengde kan disse to på sett og vis jevne ut effekten av hverandre. Da kan det også lett bli en ond sirkel hvor det ene øker behovet for det andre.

Videre er det noen som opplever økt aggresjon i amfetaminrus, samtidig som at alkoholrusen reduserer impulskontrollen. Dette kan selvsagt være en uheldig kombinasjon i en del tilfeller.

Når det gjelder Sobrilen, så vet vi ikke hvor ofte du bruker dette. Sporadisk bruk har egentlig både fordeler og ulemper, i hvert fall i denne typen situasjoner. Fordelen ved å bruke det sporadisk (heller enn regelmessig) er at du reduserer sannsynligheten for å utvikle avhengighet. Dette igjen reduserer også sannsynligheten for sterke abstinenser ved bråslutt. Ulempen ved å bruke Sobril sporadisk er at du ikke opparbeider deg like god toleranse over tid, sånn at høye doser kan utgjøre noe høyere risiko enn ellers.

Her må vi også legge til at kombinasjonen alkohol (sløvende) + Sobril (sløvende) bør brukes med stor forsiktighet, kanskje aller helst unngås overhodet.

Du spør også om varighet av abstinenser dersom du slutter. Her er det ganske store individuelle forskjeller, så svaret vårt blir nok ganske generelt. Men generelt kan vi si at amfetaminabstinens typisk er verst inntil 14 dager etter avsluttet bruk, og alkoholabstinens enda litt kortere enn det. Sobrilabstinens kan potensielt vare i uker og måneder, men da er det som regel snakk om daglig bruk over et lengre tidsrom.

Vår oppfordring er i hvert fall at du forsøker å trappe ned gradvis i forkant av soningen. Dette vil som regel redusere abstinensene i stor grad, og overgangen oppleves som mer skånsom. Særlig når det gjelder alkohol er det viktig å ikke slutte for brått – kraftig alkoholabstinens kan noen ganger være alvorlig. Sånn sett tipser vi om våre guider Hjelp til å slutte; der vil du finne tips til ting du kan gjøre på egenhånd, generelt om nedtrapping, samt tips til hvem du kan kontakte for hjelp og oppfølging.

Og apropos hjelp og oppfølging: vi kan si alle disse tingene om rusbruk og risiko for helseskader generelt. Men hvordan din bruk påvirker deg, kan egentlig bare besvares via en helsesjekk utført av kvalifisert helsepersonell. Sånn sett kan det være fint å snakke med fastlegen om dette, hvis du er bekymret for din egen helsetilstand. Du kan også forsøke å ta kontakt der du skal sone, forklare situasjonen din, og høre om det er mulig å bistå og tilrettelegge for deg på noen måte.

Ønsker deg lykke til videre!

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.