Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Jeg har en god venninne og kusine som har blitt narkoman i voksen alder

Hei
Jeg har en god venninne og kusine. Som har blitt narkoman i voksen alder. Hun er mor til flere barn, og har hatt delt ansvar med barnefar. Hun har alltid vært ekstremt dedikert. Derfor har det blitt et sjokk for familie at denne situasjonen skjer. Jeg har vært mye sammen med henne, i alle år. Uten unntak siste året. Jeg har forstått at hennes nye omgangskrets, har drevet med litt av hvert. Dom som jeg åpenbart er, har jeg ikke forstått hva som skjer. Før helt nylig. For meg har hun virket som normal, bortsett fra at hun har prioritert sin nye gjeng, svært mye. Sønnen min på 8 år, elsker henne, og jeg aner ikke hva jeg skal fortelle til han. Hva si til barnet mitt? Jeg lurer og på hva kan jeg gjøre for henne? Ikke minst barna hennes som jeg er så lei meg over må oppleve dette. De siste ukene har jeg slitt med søvn og bekymringer overfor henne og hennes barn. Og opplever det hele som en stor sorg. Jeg har mye dårlig samvittighet, for at jeg ikke har forstått hvilken situasjon hun har vært i. Mvh fortvilet venn..

kvinne/jente |
33 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Vi forstår godt at du synes dette er en veldig lei og vanskelig situasjon å være i. Aller først vil vi kanskje oppfordre deg til å ikke være for hard mot deg selv, for at du ikke har oppdaget dette tidligere. Om hun i det siste har utviklet et problematisk forhold til rusmidler, så er det jo ganske normalt å forsøke å skjule dette etter beste evne. Mange er egentlig ganske flinke til dette. Og uansett er jo det viktigste at du vet om det nå.

Hva kan du gjøre for henne? Hva du (eller andre) kan gjøre for å hjelpe henne, kommer i veldig stor grad an på hva hun selv er åpen for og ikke. Sånn sett vil vi oppfordre deg til å prøve å ta en prat med henne for å kartlegge nettopp dette, om du vil og kan. Ikke tenk at du må prøve å overtale henne om noe som helst – målet bør egentlig bare være å snakke om det som skjer, og prøve å få en idé om hvor hun står selv. Om det viser seg at hun erkjenner problemet og ønsker hjelp til endring, vil f.eks. en legetime være et naturlig sted å begynne for henne. Om hun derimot ikke gir uttrykk for å ville gjøre en endring, bør fokuset i all hovedsak være å prøve å begrense skadeomfanget for de som står rundt.

Hva skal du si til sønnen din? Dette er ikke nødvendigvis helt opplagt – men generelt vil vi alltid oppfordre til å ikke involvere barn i en voksen problematikk. Mange velger f.eks. å si noe sånn som at «tante er syk», eller «tante er bortreist» – i hvert fall så lenge barnet ikke er voksent nok til å ha noen forståelse av hva rusbruk er og hva det innebærer. Her kan du evt. vurdere om du vil oppsøke råd og bistand fra profesjonelle med pedagogisk kompetanse, som f.eks. en barnesykepleier.

Hva med hennes barn? Dette er kanskje det aller viktigste – det er svært viktig at hennes barn ivaretas, og skjermes for ustabil eller skremmende atferd (dersom dette er tilfelle). Nå vet ikke vi så mye om hvordan hennes barn lever per i dag, men om du er bekymret for deres livssituasjon vil vi oppfordre deg til å snakke om dette med andre i familien, og eventuelt varsle Barnevernet om det som foregår. Barna har tross alt ikke valgt å leve på denne måten selv, og bør ha et mest mulig stabilt og godt oppvekstmiljø.

Hva med deg selv? Sånn vi forstår deg så har dette vært en stor belastning for deg – noe som er helt naturlig. Å være pårørende kan tross alt være veldig krevende, og da er det også viktig at du prøver å ta vare på deg selv etter beste evne. Om du føler at belastningen går utover din psykiske eller fysiske helse må du gjerne oppsøke fastlegen eller en psykolog for veiledning – se gjerne også Helsenorges oversikt over pårørendetilbud.

Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon i åpningstidene om du vil snakkes nærmere om det hele.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo!

Tirsdag 25. juni holder tjenesten stengt!