Jeg har nettopp sett miniserien Painkiller

Jeg har nettopp sett miniserien Painkiller på Netflix og er sjokkert,kvalm og litt informert.
Jeg har venner og familie som har fått stoffet oxycontin etter uhell og ulykker. Fordi det ikke er sant at varigheten av virkningen er 12 timer,øker man enkelt med to piller i døgnet. Allerede da sitter man i saksa fordi man ikke får utskrevet før det har gått en fast tid. Legen blir irritert,men å ville ha færre smerter gjør deg ikke til et dårlig menneske.
Hvor syke folk blir,er noe av det verste jeg har sett, til og med psykose og hjertetrøbbel.
Det går nok hundrevis,kanskje tusenvis rundt omkring og lider bla fordi de har overdrevet bruken.
Kan dere si noe om dette temaet?
Leger har plikt å hjelpe,ikke ødelegge folk og føre dem ut store lidelser.

kvinne/jente |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi kan godt forstå at du er bekymret etter å ha sett denne serien. Opioidepedemien i Amerika har blitt en enorm krise.

Heldigvis er systemet for utskriving av medisiner, samt oppfølgingen, veldig annerledes i Norge. Det er riktig som du sier at virkestoffet oxycodon (f.eks. Oxycontin) og lignende preparater ofte skrives ut i forbindelse med ulykker og operasjoner. Dette er sterke smertestillende, som hjelper godt ved moderat til sterke smerter. En av de store ulempene med slike medisiner er at de er avhengighetsskapende. I Norge er det derfor veldig strengt hvem som kan få slike medisiner, når man kan få det, hvor høy dose man kan få og hvor lenge man kan bruke det.

Det å bli fysisk avhengig av slike medisiner krever at det tas over litt tid. Du blir altså ikke avhengig av å «bare» ta dette i noen dager etter en operasjon for eksempel. Det er medisin som skal brukes kortest mulig, noe som også spesifiseres i pakningsvedlegget. Det er utskrivende lege som har ansvar for at behandlingen er medisinsk forsvarlig, og må man bruke det over så lang tid ta man blir avhengig skal legen bistå deg i å trappe deg ned på medisinen.

Det at vi har strenge retningslinjer gir derimot ingen garanti for at alle leger følger dem, eller at ingen pasienter bruker mer enn de skal. Det er helt åpenbart at en del får problemer med avhengighet til denne typen medisiner, og det er dessverre flere nå enn før. Hvordan man best skal få bukt med denne utviklingen er nok ikke vi de riktige til å uttale oss om, men vi vet at dette er noe mange leger, forskere og andre er opptatt av om dagen.

For øvrig forskes det nå på akkurat dette temaet her i Norge. Prosjektet heter «Opioidepedemi i Norge?» og har som hovedmål å avdekke om bruk av opioider har begynt å utvikle seg til en epidemi i Norge. Det er FHI som prosjekteier, og du kan følge prosjektet her.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.