Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Bruker paralgin forte mot smerter, hvor lenge må jeg vente med bilkjøring? Hva skjer om jeg blir stoppet i kontroll?

Hei,

Grunnet langvarige smerter tar jeg paralgin forte stort sett daglig. 1-3 stykk med 6 timers intervall. Vet at man i utgangspunktet skal vente 8 timer med bilkjøring, men gjelder dette også meg som er tilvendt medisinene? Føler ikke at de påvirker min kjørevne. Hva skjer om jeg blir stoppet i kontroll og evnt. blir tatt blodprøve av? Kan jeg bli dømt for å kjøre i påvirket tilstand? Må jeg få noen slags bekreftelse fra lege?

kvinne/jente |
33 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Vi er ikke medisinsk personell, og kan derfor ikke gi presise råd om bruk av legemidler. Men vi vil svare så godt vi kan.

Ved fast og stabilisert bruk av korttidsvirkende opioider (fast dose minst 3 ganger daglig, samt at det har gått minst en uke siden siste doseøkning), får man en jevn mengde virkestoff i blodet. Når korttidsvirkende opioider (f.eks. Paralgin forte) brukes slik, regnes de som langstidsvirkende. 8-timers regelen slår da først inn ved inntak av ekstra dose (utover de faste dosene du bruker). Dette er ganske godt forklart i veileder til helsekrav for førerkort.

Fra 2016 ble det innført strengere regler i Norge for blant annet bruk av narkotiske smertelindrende medisiner og bilkjøring, eksempelvis Paralgin/Pinex Forte og Tramadol. Det spørs også hvilken type førerkort du har. I følge førerkortforskriften er det flere krav som må oppfylles om bruken skal være innenfor helsekravene for førerkort klasse 1. Ved fast bruk av slike opioider er helsekrav for førerkortgruppe 2 eller 3 ikke oppfylt.

Om medisinbruken ikke er gjort i samråd med lege og avdekkes ved kontroll, kan dette medføre en anmeldelse fra politiet og potensielt inndragelse av førerkortet. Du bør derfor snakke med din lege for å få råd om hvordan medisinen kan brukes uten at dette vil skape problemer ved en mulig politikontroll.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.