Smertestilliende effekt uteblir ved bruk av tramadol og OxyContin.

Hei, tok oxycontin og tramadol for smertelindring etter alvorlig håndleddsbrud. Merket ingen lindring selv etter jeg tok mer enn jeg skulle(en overtredelse av meg) hverken fastlege eller akutt-lege møtte meg med hjelp eller alternativer, kun fordommer om at jeg måtte være rusmisbruker på jakt etter mer. Hvorfor ble jeg kun døsig, kriblete og sliten? Det føltes nærmest som at smertene kun ble forverret og at alt jeg kunne gjøre vare pusteteknikker for å unngå hyperventvilasjon.

mann/gutt |
23 år |
nordland

  Rusinfo svarer:

Når det gjelder tramadol er den smertestillende effekten avhengig av kroppens metabolisme. RELIS skriver følgende på sine sider:

«Tramadol er et såkalt svakt opioid med en kompleks farmakologi. Morsubstansen har lite eller ingen opioidvirkning, men virker i stedet hovedsakelig som en reopptakshemmer av nevrotransmitterne serotonin og noradrenalin i sentralnervesystemet. Tramadol metaboliseres delvis til den aktive metabolitten O-desmetyltramadol via leverenzymet CYP2D6. Det er O-desmetyltramadol som i hovedsak medierer opioidvirkningen av tramadol ved å virke som agonist på my-opioidreseptoren. Kapasiteten i CYP2D6-enzymet varierer mye fra individ til individ, både på grunn av genetisk polymorfisme og interaksjoner med andre legemidler som kan hemme aktiviteten av CYP2D6. Dette gir opphav til variabilitet i respons og dosebehov av tramadol .»

Når det gjelder OxyContin kjenner vi ikke til spesifikke grunner som gjør at smertelindring uteblir, anbefaler deg å ta opp dette nok en gang med din lege. Vi er ikke ukjent med at forskjellige personer opplever ulik effekt av opioider og det er derfor viktig med tett oppfølging. Dersom din lege er vanskelig å samarbeide med kan du kanskje vurdere å bytte lege, eventuelt oppsøke en annen for å høre flere meninger om dette. Det skal være mulig å få gjennomført tester som kan gi svar på om du har en genvariant som kan medføre avvikende metabolisme av enkelte stoffer.

Du kan lese hele stykket fra RELIS her.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.