Jeg har en pappa på 58 år som røyker

Hei, jeg har en pappa på 58 år som røyker. Jeg har visst om det i rundt 2 år, men ifølge andre i familien har han vært avhenging ihvertfall så lenge jeg har levd. Jeg skjønner nå at han har vært flink til å skjule det for meg. Jeg er spesielt bekymret fordi jeg vet at flere i hans side i familien har helseproblemer i samme gate og jeg merker at han hoster som følge av røykingen. Jeg har siden jeg fikk vite om det lagt merke til at han sniker seg rundt om det. Han vet at jeg er klar over det i en viss grad fordi jeg har ved flere anledninger de siste to årene prøvd å si ifra om at jeg ikke synes det er greit og at jeg synes han skal skjerpe seg og gi seg med det for ikke bare sin egen skyld men min og familiens skyld også. Jeg tror at mengden er større enn jeg klarer å registrere og det bekymrer meg. Jeg legger ofte merke til røyk stumper utenfor huset i gresset og røyklukt i gangen om kvelden etter jeg «skal ha lagt meg». Som sagt har jeg prøvd å si ifra ved flere anledninger men jeg skjønner jo nå at det ikke hjelper som jeg vil det skal. Det er klart at det går Ann at han har trappet ned litt, men han har garantert ikke blitt røykfri til nå. Det synes jeg er skuffende og en dårlig innsats for over to år. Hva kan jeg eventuelt si til han av tips? Kanskje jeg burde råde han til å snakke med noen som jobber med avhengighet isteden? Jeg har jo såklart helst lyst til å slutte å bekymre meg og vite at han er ferdig med det så fort som mulig.

kvinne/jente |
17 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår deg sånn at du snakker om vanlige sigaretter – da må vi aller først si at spørsmål om tobakk dessverre faller utenfor vårt fagområde (rusmidler). Da kan vi heller anbefale deg å sende inn spørsmålet ditt til Ung.no, der jobber det bl.a. sykepleier med spesialkompetanse på tobakk.

Generelt kan vi likevel si dette: vi forstår veldig godt at dette er frustrerende for deg, og at du er bekymret for faren din. Men en ting vi ofte erfarer når det gjelder rusmidler, som ganske sikkert ofte også gjelder tobakk, er at for å kutte ut/ned bruken er det nesten alltid en forutsetning at vedkommende selv er oppriktig motivert for det. Du har sikkert hørt før at det er vanskelig å hjelpe en som selv ikke vil ha hjelp – og det er jo gjerne mye sannhet i dette. Men du må gjerne prøve å ta en ny prat med han uansett – ikke for å prøve å overtale ham til noe som helst, men heller for å kartlegge hva han selv faktisk tenker om bruken og om veien videre – sånn at du i det minste vet hvor du har ham, og hva du eventuelt kan forvente av ham fremover.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Velkommen til RUSinfo!

I dag, tirsdag 23. juli holder tjenesten stengt mellom kl 14-15.

Vi beklager eventuelle ulemper!