Min samboer ruser seg. Har dere noen gode råd til meg?

Hei,jeg startet tidligere en chat om å være samboer med en rusmisbruker. Den chatten ble borte. Jeg har vært samboer med han i to og et halvt år, og jeg ble oppmerksom på rusmisbruken hans for et år siden. Siden den gang har det blitt mer og mer rus. Jeg har prøvd å kontakte hjelpesentraler i nærheten, satt meg ned å snakket med han om rusmisbruken, jeg har gitt han ultimatum i håp at han ville velge meg over rusen. Men ingenting har funket. Nå har jeg kommet til et punkt hvor jeg er blitt så utrolig sliten, lei meg, og veldig bekymret over hele situasjonen. Jeg føler meg veldig ensom, og alene i det hele og vet ikke hva jeg kan gjøre.
Han har en veldig liten sosial omkrets, og liten familie, og har tidligere nevnt at han ikke lengre ønsker å leve. Jeg er redd for hva konsekvensene kan være hvis jeg forlater forholdet, men ser for øyeblikket ingen annen utvei. Har dere noen gode råd eller hjelpende ord til meg?
Tusen takk

kvinne/jente |
24 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Beklager at din chat med oss har blitt borte – du må så klart gjerne starte en ny hvis du ønsker en nærmere samtale om dette.

Vi forstår det slik at du har gjort flere forsøk på å hjelpe din samboer med hans rusproblemer, men at det ikke har ført til noen endring. Vi forstår også at denne situasjonen er veldig vanskelig for deg. Selv om dine forsøk på å oppsøke hjelp på hans vegne ikke har gitt resultater, så er det mulig for han å få hjelp. Vi anbefaler din samboer sterkt å snakke med noen om hvordan han har det, og om sine tunge tanker angående sitt eget liv. Men det er dessverre slik at da må han selv ville ta i mot denne hjelpen. Hvis du noen gang tenker at han er i akutt selvmordsfare oppfordrer vi deg til å kontakte helsepersonell selv om det ikke er noe han ønsker i øyeblikket.

Du forteller at din samboer har lite nettverk, både hva angår familie og venner. Dette kan gjøre at du føler et ekstra stort ansvar for å være den ene personen som skal være der for han. Det er likevel viktig for oss å si at han ikke er ditt ansvar. Vi forstår godt at du er redd for hva som kan skje ham hvis du forlater forholdet, men det er  også veldig viktig at du tar vare på deg selv.

Vi anbefaler deg sterkt å snakke med noen om hvordan det er å være deg i denne situasjonen og hvordan du best mulig kan forholde deg til hans rusbruk uten at du selv skal føle deg helt ødelagt.

Du må gjerne snakke med fastlegen din om dette – hen kan henvise til riktig hjelp for deg der du bor.

Det finnes også en rekke tilbud til pårørende, som f.eks Ivareta og PIO. Vil også anbefale deg å ta en titt på sidene til Usynlige tigre – de er et nettverk for pårørende til rusavhengige.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.