Bivirkninger av regelmessig kokainbruk

Hei!
Jeg har over 1-2år brukt kokain regelmessig i helgene når jeg har vært på fest/eller på byn. Har funnet ut nå at eg er ferdig med dette og er veldig bekymret over egen helse og hvordan dette kan ha innvirkning i livet mitt. Hvordan er det med bivirkninger etter jeg har brukt det så lenge? Vil det få varige skader eller kommer det til å gå fint med meg?
Kjenner på litt angst grunnet redselen for bivirkninger av bruken.

Takk på forhånd for svar 🙂

kvinne/jente |
24 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er vanskelig å gi et konkret svar på hvordan dette har påvirket akkurat deg, samt hvilke konsekvenser det vil få for deg i fremtiden. Dersom du ønsker en vurdering av egen helsetilstand, kan det være lurt å ta kontakt med en lege. Vi i RUSinfo er ikke helsepersonell, men vi kan allikevel gi deg noe generell informasjon om vanlige bivirkninger som følge av slikt bruk.

Bruk av kokain kan føre til en rekke negative helsekonsekvenser, både fysisk og psykisk. Regelmessig bruk av kokain vil kunne føre til en økt belastning på hjerte -og karsystemet, og denne belastningen øker ytterligere dersom det i tillegg inntas alkohol. I enkelte tilfeller vil også kokainbruk kunne føre til etseskader i neseskilleveggen dersom det sniffes. Sistnevnte er  allikevel forbundet med svært ekstreme tilfeller, og hvor det nok er hyppigere bruk enn 1-2 ganger i uken, slik du  beskriver.

Det skjer også endringer i hjernen når kokain inntas over tid, og det er særlig belønningssenteret i hjernen som påvirkes. Dette vil typisk føre til at personer som har brukt kokain regelmessig vil finne mindre glede i hverdagslige aktiviteter, spesielt i den første perioden etter man har sluttet med kokain. Mange vil derfor kunne kjenne seg mindre engasjerte i aktiviteter som de tidligere fant lystbetonte, noe som fort kan trigge et behov for å innta kokain igjen. Allikevel vil hjernens belønningssenter som regel klare å gjenvinne sin opprinnelige funksjon, dersom man avstår fra videre bruk.

Det er som sagt vanskelig å si med sikkerhet hvilke konsekvenser denne bruken har hatt / vil ha for deg, men dersom du klarer å avstå fra ytterligere/overdrevent bruk – tenker vi at dette kommer til å gå fint. Kort fortalt kan vi si at risikoen for uønskede komplikasjoner øker i takt med forbruket – så jo mindre du bruker kokain i fremtiden, jo tryggere kan du være på at den aktuelle bruken ikke fører til alvorlige helseskader for deg.

Det er fint at du er nysgjerrig på hvordan dette påvirker deg, slik at du kan da gode valg for deg selv i fremtiden. Du må gjerne kontakte oss i RUSinfo på chat eller telefon, dersom du ønsker å snakke mer om dette. På vår hjemmeside kan du også finne tips og råd til deg som ønsker å slutte med kokain.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.