Har blitt kjent med en mann som studerer i Norge og har alkoholproblemer. Hvordan kan jeg hjelpe ham?

Hei
Jeg har blitt kjent med en mann som studerer i Norge men er Amerikaner. Det ble veldig tidlig tydelig for meg at han er alkoholavhengig.

Allerede første dag jeg møtte han spurte jeg han om hans forhold til alkohol. Da løy han. Det ble senere en del unnskyldninger og bortforklaringer, men jeg har møtt han med omsorg og direkte, tydelig kommunikasjon og ingen bullshit. Nå snakker vi ærlig om det, og han er åpen om at han er avhengig.

Så vidt jeg vet drikker han mellom 0,5 og 1 liter 60% sprit hver dag, med små slutter gjennom hele dagen. Han har med seg flasken uansett hvor han skal, også ved sengen. Jeg vet ikke hvor lenge han har gjort det, for det er han fremdeles litt unnvikende, men jeg tror det er snakk om flere uker eller måneder. Han forteller at det har vært slik før også, men han har også hatt perioder uten. Angst og stress får det frem.

Det er tydelig at dette går ut over hans fungering. Han drakk nok til at jeg reagerte da han skrev på en skoleoppgave, men etter den ble levert inn før jul har det tatt seg opp. Da han skrev oppgave merket jeg nesten ikke at han var påvirket. Det gjør jeg når vi snakker sammen nå.

Nå er jeg veldig bekymret. Han forteller at han føler seg helt jævlig, kaldsvetter, kaster opp, ikke klarer å bevege seg særlig og har vansker med å holde nede vann. Han hadde blackout i går, og har ikke kontroll på datoer og dager.

Jeg vet at det kan være farlig for alkoholikere å plutselig slutte å drikke. Jeg har snakket med han om dette, og gitt han nr til legevakt. Men han sier det går greit og at han bare må ri det ut, at han må bli tørr nå. Han har ikke bekreftet at han har bråstoppet, men jeg tror han snart går tom for alkohol, og alt er stengt i flere dager nå pga jul.

Han har helt tydelig havnet i en del problemer pga alkoholen, og har enda ikke fått opprettet norsk bank, har surret med oppholdstillatelse for studenter og generelt lite oversikt over viktige ting. Han har også ADHD og er umedisinert i Norge.

Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre.. Jeg skal bort i morgen med mat, diverse for å få opp elektrolytter og prøve å ivareta han litt. Men jeg kjenner dette kanskje er mer alvorlig enn han lar meg få vite.

Hva bør jeg gjøre? Jeg har kun kjent han noen uker, og dette er helt uvant for meg. Vi er begge voksne folk. Jeg tenker jo at jeg må ringe legevakt og konferere med dem, men jeg føler meg samtidig veldig usikker på generelt hva jeg bør gjøre i denne situasjonen som jeg har ramlet inn i. Han kjenner nesten ingen og han har et stort behov for hjelp. Jeg vet ikke om han har rett på særlig helsehjelp her engang.

Jeg føler meg veldig alene i dette og jeg vil så gjerne hjelpe fyren men jeg aner ikke hvordan.

kvinne/jente |
30 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Vi må gjøre oppmerksom på at dette er ikke en akutt-tjeneste. Det vil vanligvis kunne ta noen dager å få svar.

Som du nevner kan det være skadelig for helsen å slutte brått om man har drukket mye over lang tid. Alkoholforbruket som beskrives her er såpass høyt at vi vil fraråde at bruken avsluttes uten nedtrapping og assistanse fra helsepersonell. Det vil trolig være lurt å kontakte legevakten for å spørre om råd for hvordan situasjonen bør håndteres.

På våre hjemmesider kan du finne råd om hvordan man kan gå frem for å slutte med alkohol.

Det er veldig fint at du stiller opp for din bekjente, og det er både forståelig og trist at dette har blitt en belastning også for deg. Om du har det vanskelig og trenger noen å snakke med om situasjonen, kan du ta kontakt med Pårørendetelefonen på tlf 800 40 567. Du kan også kontakte Mental Helses hjelpetelefon på tlf 116 123 eller SOS-telefonen på tlf 22 40 00 40.

Vil du snakke mer med oss om dette må du gjerne også ta kontakt med RUSinfo via telefon eller chat i våre åpningstider (11-18 på hverdager).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.