Er det mulig å få hjelp med kokainbruken uten å måtte gå på avvenning?

Hei, i desember 2020 fikk jeg prøve kokain for første gang på fest.. etter dette har jeg aldri klart og drikke alkohol uten og ha noen linjer.. er det mulig og få hjelp med dette uten og måtte gå på avvenning? Er ikke særlig keen på att familie, venner og jobb skal vite dette problemet mitt. Att jeg kan få «anonym» hjelp med dette. Att det aldri kommer ut til noen..

mann/gutt |
23 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Så lenge du er myndig, er du i utgangspunktet beskyttet av loven om taushetsplikt. Det betyr at dersom du oppsøker helsehjelp er det ingen grunn til at familie, venner, arbeidsgiver eller lignende skal informeres om dette. Helsepersonell har heller ingen opplysningsplikt ovenfor politiet, selv om det gjelder bruk av illegale rusmidler.

Hvis du med «avvenning» mener innleggelse på klinikk (f.eks. akutt avrusning), så finnes det alternativer til det. En ganske vanlig behandlingsform for rusproblematikk er såkalt poliklinisk utredning, dvs. regelmessige samtaler med en spesialist/terapeut. Denne behandlingsformen finnes i både offentlig og privat helsetjeneste. For å få innvilget behandling i offentlig spesialisthelsetjeneste må du først ha en henvisning, normalt fra fastlege eller NAV. For å få innvilget behandling ved et privat tilbud trenger du ingen henvisning – du tar selv kontakt med en klinikk direkte, men betaler også selv for behandlingen.

Et annet alternativ kan kanskje være en anonym selvhjelpsgruppe, som f.eks. NA (Anonyme Narkomane).

Du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du vil snakke nærmere om dette – det er helt anonymt. Se gjerne også vår guide Hjelp til å slutte med kokain.

For øvrig bør du være obs på hva som er typiske triggere for at du bruker kokain. Dette kan f.eks. handle om alkohol, som du jo er inne på – eller for eksempel også hvem andre som er tilstede når du drikker. Hvis det er spesifikke handlinger (f.eks. å drikke alkohol), personer, situasjoner eller lignende som øker sannsynligheten for at du bruker kokain, bør du være særlig varsom på disse, og vurdere å unngå å sette deg i de situasjonene om mulig.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.