Tror kanskje jeg er avhengig av koffein?

Hei, tror kanskje jeg er avhengig av koffein når jeg har drukket alt fra 2-5 monster (energi drikk) per dag i snart 4 år. Blir syk når jeg ikke drikker monster, og bruker som regel hele dagen på å tenke på monster. Det er litt pinlig å spørre om fordi koffein er en slik normalisert greie, så det er ikke seriøst nok til å bli hørt på slik som rusmidler..

kvinne/jente |
17 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Først og fremst vil vi gjøre deg oppmerksom på at energidrikk og kaffe faller utenfor vårt fagområde. Vårt svar til deg blir derfor veldig generelt.

Det er mulig å bli avhengig av koffein, og koffein er det mye av i energidrikker. Koffeinavhengighet kan oppleves annerledes og mildere enn når man snakker om det å være avhengig av tobakk, alkohol og andre rusmidler, men det er likevel reelt. Og du har hatt et temmelig høyt inntak av Monster over lang tid, så det er ikke merkelig at du føler på en avhengighet. Når man er veldig vant til å drikke mye koffein, slik du er, er det ganske typisk at man får ubehag, hodepine og blir trøtt hvis man plutselig slutter. Det kan sånn sett være lurt å trappe ned bruken av Monster noe før du avslutter den helt, heller enn å plutselig slutte. Det er også mulig å bytte ut energidrikkingen med et par kopper kaffe for en liten periode, da kaffe inneholder mindre koffein enn energidrikker.

Vi forstår at du syns det er litt pinlig å spørre om dette fordi Monster er så vanlig  drikke, men det er ikke slik at du er alene om å ha et trøblete forhold til energidrikker. I denne artikkelen fra Forbrukerrådet står bl. a. dette:

Forbrukerrådets undersøkelse bekrefter tidligere undersøkelser: At mange opplever bivirkninger etter å ha drukket energidrikker. Nær en av fem av de som er ukentlige drikkere oppgir at de føler ubehag og uro dersom de ikke får drukket den høykoffeinholdige leskedrikken. Koffein er avhengighetsdannende, og basert på disse funnene kan det anslås at rundt 13 000 tenåringer opplever å være avhengige av energidrikker.

Videre i artikkelen kan du lese:

– Unge melder om plager som søvnforstyrrelser, hjertebank, skjelvinger og hodepine. At sju prosent av dem som har opplevd bivirkninger etter å ha drukket energidrikker har oppsøkt eller vurdert å oppsøke helsehjelp som følge av plagene, mener vi er et tydelig signal om at denne trenden griper inn i barn og unges liv og hverdag på en negativ måte som ikke kan overses av myndighetene…

Det er altså ikke uvanlig at ungdom melder om om både helseproblemer og avhengighetsforhold med inntak av energidrikker. Hvis du kjenner på at det er vanskelig for deg å gjøre noe med dette alene, vil vi anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen eller noen på en Helsestasjon for ungdom. Det er svært sannsynlig at de kjenner til flere som har lignende forhold til energidrikker, og at de kommer til å ta deg seriøst.

Vi anbefaler også at du leser FHIs artikkel om koffein og koffeinholdige drikker for utfyllende informasjon.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.