Hvordan går man best frem for å fortelle at man vet at noen har store rusproblemer?

Hvordan går man best frem for å fortelle at man vet at vedkommende har store rusproblemer og at det skader den selv, samt dens forhold til omgivelsene?

mann/gutt |
51 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Vel – det kommer jo veldig an på. For eksempel avhenger det av hvem dette gjelder, hva slags relasjon du har til vedkommende, og mer.

En annen ting er hva du ønsker å oppnå med å formidle dette. Hvis du tenker at dette vil føre til at vedkommende endrer på rusbruken, så er det kanskje ikke fullt så enkelt – dessverre. Det er jo godt mulig at den det gjelder ikke kjenner seg igjen i din beskrivelse, og er uenig i det du sier. For at det skal skje noen endring, er det gjerne en forutsetning at vedkommende selv føler på behovet for det. Da er det kanskje bedre om du heller gir uttrykk for hva som bekymrer deg og hvorfor, samt prøve å kartlegge hva vedkommende selv tenker – både om rusbruken per i dag, og om veien videre. Forsøk å holde en mest mulig rolig og nøktern tone, og unngå å si ting som kan oppleves som anklager og antakelser. Legg det gjerne frem slik at det er du som trenger å få snakket om dette, fordi du er bekymret – heller enn at det er den det gjelder som trenger å snakke om dette.

Samtidig blir du kanskje også nødt til å vurdere hvor involvert du skal være i vedkommendes liv og problematikk i tiden fremover, om rusbruken fortsetter i samme spor. Dette er selvfølgelig bare noe du selv kan avgjøre.

Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon om du vil snakke nærmere om dette. Om vi har litt flere opplysninger, kan vi kanskje også gi noen litt mer konkrete tips. Se gjerne også våre guider til pårørende for generelle tips.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.