Hvordan påvirker sentralstimulerende rusmidler kroppen i forhold til beroligende rusmidler?

På hvilken måte påvirker sentralstimulerende rusmidler kroppen i forhold til beroligende rusmidler?

kvinne/jente |
15 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Rusmidler deles inn i tre hovedkategorier; dempende, hallusinogene og stimulerende.

De dempende stoffene gir en sløvende og beroligende effekt fordi de bidrar til å dempe aktivitet i sentralnervesystemet. Eksempler på slike stoffer er opioider og benzodiazepiner.

De stimulerende stoffene gjør det motsatte av de dempende og gir en oppkvikkende effekt. De øker aktiviteten i sentralnervesystemet og gjør deg mer våken og aktiv. Eksempler på slike stoffer er kokain og amfetamin.

De hallusinogene stoffene gjør at sanseoppfatning endres og hvordan man oppfatter omgivelsene. Eksempler på slike stoffer er f.eks LSD og fleinsopp.

Mange rusmidler vil både være stimulerende og dempende samtidig. Et godt eksempel på det kan være alkohol som først er stimulerende for så å gå over til å bli dempende. Mens MDMA/Ecstasy både er stimulerende og hallusinogent.

Du kan lese mer om hvordan de ulike stoffene virker og hvilke bivirkninger de gir på vår hjemmeside. Under fanen rusmidler fra A til Å finner du en god beskrivelse av de ulike rusmidlene.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

Velkommen til RUSinfo!

Vi har tekniske problemer med spørsmålstjenesten. Spørsmål sendt inn etter 29.04 kan ha blitt borte, og vi ber deg sende inn på nytt. Vi beklager ulempen, og jobber med å rette feilen snarest. 

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen!