Rett til å velge medisin i LAR?

Min fastlege skrev ut metadon tabl. til meg istedet mikstur, fordi tabl. virker mere smertestillende. Jeg har et kronisk smerteproblem, grunnen til at jeg startet selvmedidinering. Lar tok dette fra meg. Etter 9 mnd . bruk. Noe jeg opplevde som både ydmykende, men vætst, svært deprimerende da smertene kom fullt tilbake. Bivirkninger jeg får fra miksturen forsvant. Jeg hadde det bedre både fysisk og psykisk. LAR bestemte at jeg skulle tilbake på miksturen. Jeg har mareritt om dette enda. Og tenker på hva jeg kan gjøre for å gå det min kropp og helse trenger for å fungere optimalt døgnet rundt. Klarer ikke glede meg over noe lengre. Jeg vant i form av bedre helse,for så å miste dette igjen. Har jeg ingen » rettigheter ‘ på medisinvalg? Forrige gang jeg opplevde en tilnærmet helsegevinst var da jeg for 14 år siden fikk dolcontin i 2 år
2 fine år der jeg fungerte så normalt så jeg ikke følte meg som en narkofrik. Jeg var som andre mennesker. Var på smerteklinikker Ullevål på oppføring fra Lar. De hadde ikke noe å si,annet enn at » dette er det Lar som kan. Vi er ikke spesialister på rusmisbruk» . Dette var skremmende. Føler Lar sitter på makt de de ikke håndterer riktig. De er fulle av fordommer. Tror alle vil selge medisiner, eller prøver å injisere dem. Jeg var fortvilet. Og da meg villig til å hente tabl. hver dag for å vise jeg ikke misbrukte dem. Lar har mye å lære for det er mange smertepasienter som ender med selvmedidinering. Som igjen er rusmisbruk. Og metadon mulstur tar IKKE smerter. Er ikke smertestillende. Og stoppet f eks. Tramadol i å virke i det hele tatt. Jeg fikk heller ikke tilbud om levomeyadon…. Lar burde ikke ene og alene ha den makten de har. De skremmer sånne mey som meg til å bruke en medisin vi kun blir avhengig av Den gir. Ingen smertelindring. Men mange bivirkninger. Som vektøkning. Jeg har aldri veid så mye som nå. Gikk ned 10 kg de mnd jeg brukte abcur tabletter. Tørr ikke øke dosen på miksturen heller pga. bivirkninger. ( Har slitt m anoreksi/ overspising i ungdommen,og kjenner på det enda) isolerte meg sommeren – 21.Vondt å sitte inne i sommervarmen . Pga overvekt! ( 1: 10 opplever vektøkning og vann i kroppen)Går på 100 mg. Fikk det samme i tabletter. Som er mer potente. Tok metadon speil og lå fint innafor Lar sine tall. Burde gå opp i dose på miksturen , men tørr ikke pga bivirkninger.Dette ødelegger meg og mitt sosiale liv. Hvem kan jeg be om hjelp til å » slåss mot selve mor av byråkratiet Lar. Legen som hjalp meg fikk en smekk av Lar som gjorde henne redd for å følge meg opp. Hun er også vikar til fastlegen min. Som jo er den som burde stå V min side i denne kampen jeg taper igjen og igjen. Fastlegen min støtter at jeg skal få bedre smertestillende medisin.Min bestevenn fikk abcur tabl. Han hadde en annen behandler på Lar. Han fikk beholde abcur tabl. Min søster får malfin. Så jeg føler meg ensom og svak og veldig overkjørt da de jeg kjenner, nær familie og venn, ikke har den smerteproblematikken jeg har heller. Jeg fikk somadril og dolcontin av smerteklinikker på Majorstuen 22 år tilbake…. ( Var på tehab. Så fikk kun somadril 3 ganger daglig da det var nullstolleranse på
opiater,(om de ikke var foreskrevet av lar) Jeg tenker kun på dette nå. Er veldig deprimert. Kjenner jeg får bivirkninger av miksturen. Men blir ikke trodd av Lar som slett ikke kjenner meg. Legen min derimot har jeg møtt hver 4.uke i 14år. Hva anbefaler dere meg å gjøre. Vurderer ta kontakt med pasientombudet. Noen råd…?

Teksten er anonymisert

kvinne/jente |
52 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Først og fremst må vi opplyse om at vi har anonymisert din henvendelse selv om det medførte at noe av det du skrev ble fjernet. Dette for å imøtekomme anonymitetsprinsippet på vår tjeneste. Hvis du ønsker en samtale rundt ditt problem oppfordrer vi deg til å kontakts oss på chat eller telefon.

Pr i dag har ikke LAR-pasienter rett til å selv velge legemiddel og vi er kjent med at en god del lar-brukere føler seg dårlig behandlet i LAR. Det handler mye om disse manglende valgmuligheter med tanke på legemiddel. Vi vet at det er en ny retningslinje for LAR på vei, og i den skal pasientens ønske for medisin ha større plass. Men hvordan dette blir i praksis vet vi dessverre ikke.

Du skriver at du vurderer å ta kontakt med pasientombudet, og det synes vi du skal gjøre.

Vi leser at du har det vanskelig nå, men håper at du ikke gir opp. Som tidligere skrevet, ta gjerne kontakt med oss på telefon og chat for et mer utdypende svar.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.