Regelverket rundt CBD er forvirrende.

Regelverket rundt CBD kapsler/olje er noe forvirrende. Har dere noe godt svar på om det lov å frakte CBD til Norge selv, eller å bestille i posten?, og hva kan man forvente av straffeforfølgelse dersom dette ikke er lov?

mann/gutt |
44 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår at regelverket rundt import av CBD-produkter er forvirrende.

Det korte svaret på spørsmålet ditt er nei, det er ikke lov for privatpersoner å frakte CBD-kapsler eller CBD-olje til Norge selv, og det er heller ikke lov til å bestille dette i posten. Du kan bli stoppet i tollen hvis du selv har CBD-produkter med deg når du kommer fra utlandet, og brevsendingen kan bli stoppet i tollen hvis det kommer med post.

I denne artikkelen fra legemiddelverket som handler om import av legemidler står følgende:

«Produkter som er basert på ekstrakter av cannabis (uavhegig av THC innhold) regnes i dag som narkotika, og jf. narkotikaforskriften vil slike produkter ikke være tillatt for import uten særskilt tillatelse

Legemiddelverket poengterer også på samme side at om det skulle komme endringer i denne loven så vil de skrive om det der.

Så vidt vi kjenner til er produkter med CBD i konsentrert form klassifisert som legemiddel og som sådan regulert av Legemiddelloven og, når det gjelder inn- og utførsel til privat bruk, av Narkotikaforskriften (se § 19). Dette har noe å si for hva straffen din eventuelt vil bli hvis du blir tatt, men akkurat hvor mye straff, og på hvilken måte du vil bli straffet, har vi ikke oversikt over utover det at det er sannsynlig at du blir fratatt CBD-produktene.

Ellers er det slik at noen få personer får innvilget godkjenningsfritak for CBD. Legemiddelverket skriver dette:

«CBD er et av mange stoffer man finner i cannabisplanten og har minimal eller ingen rusgivende effekt. CBD kan brukes i utprøvende behandling av enkelte sykdommer, for eksempel epilepsi. Produkter med CBD i konsentrert form er ikke tillatt for privatimport.

Det finnes en rekke produkter tilgjengelig på internett som inneholder CBD men som ikke er til behandling av sykdommer (for eksempel såper og hudkremer). CBD-produkter inneholder ofte rester av det narkotiske stoffet THC (tetrahydrocannabinol) selv om innholdsfortegnelsen hevder at produktet er THC-fritt. Ethvert innhold av THC gjør at produktet anses som narkotika og dermed ikke er tillatt for privatimport.

Det finnes foreløpig ingen godkjente «CBD-legemidler» på det norske markedet. (Legemidlet Sativex som er godkjent i Norge, inneholder like mengder CBD og THC). Dersom du har spørsmål rundt medisinsk bruk av CBD, må du snakke med legen din. Legen din kan søke om godkjenningsfritak for slike legemidler, og apoteket bestiller legemidlet for deg. Godkjenningsfritak gir ikke rett til privatimport.»

Her kan du lese mer om godkjenningsfritak.

Du kan også lese mer om regler rundt import av CBD-olje i denne artikkelen fra Foreningen for cannabismedisin.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.