Jeg har en samboer som har drukket mye over lengre tid

Jeg har en samboer, som har drukket mye en stund over lengre tid, vi begge liker å feste endel. Fort 4-6 ganger i mnd. I det siste har vi prøvd å feste mindre da samboeren min har fått svar på noen dårlige leverprøver. Men han har slitt med små drikking lenge, på uke dager også. Bak min rygg. Han skjuler og gjemmer bort drikke, drikker av mitt drikke, jeg har begynt å veie flaskene mine… da han har vannet ut vinen min osv. jeg prøver å snakke med han om det men han nekter på ting, han har nok slitt med dette typ 2 år. Men nå kjenner jeg at det blir slitsomt, da han gjerne blir irritabel når han drikker litt også. Han er hjemme, jeg er i full jobb så han har mange timer å ta av når jeg ikke er hjemme. Jeg føler egentlig det aldri vil ende, jeg merker også han har mye dårlig råd. Men sier at han aldri handler alkohol. Men måten han er på sier noe annet, jeg har kontaktet foreldrene hans et par ganger men virker som han lurer de trill rundt også sitter jeg igjen alene med sannheten og hvis jeg sier imot eller sier ifra er det jeg som er «syk i hodet» osv. vi eier hus sammen, og har to fine katter😂.. som jeg er veldig glad i. Og vi har fine stunder spesielt når han er edru. Så vil ikke gi slipp heller. Men kjenner jeg bare blir så sliten av det, har til og med sagt til han flere ganger at jeg blir ikke sur om han sier at han drikker osv. men bare han ikke gjør det bak min rygg. Jeg har en forelder som er alkoholiker så jeg jeg er oppvokst med det og merker med engang når noe er feil… trodde kanskje dårlige lever prøver ville endre synet på ting men det har ikke blitt stor forskjell… vet ikke helt hva spørsmålet mitt er, men vil gjøre noe men uansett hva jeg sier og gjør så blir jeg «dritten»

kvinne/jente |
26 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi forstår godt at dette er en krevende situasjon for deg – det høres slitsomt ut å leve på denne måten.

Hvis han selv ikke innrømmer at han drikker (mer enn hva du ser), eller hvis han ikke sier at han vil gjøre noen endringer, er det dessverre veldig vanskelig for deg (eller andre) å gjøre så mye med det. Han selv voksen, og selv ansvarlig for hvordan han velger å leve. Det finnes hjelp han kan få, og det finnes grep han kan ta for sin egen del – forutsatt at han faktisk ønsker dette.

Sånn sett blir egentlig også spørsmålet om hvor grensen går for din egen del, og hva du faktisk kan leve med og ikke. Dersom han ikke viser noe initiativ til endring i tiden fremover, kan du kanskje forvente at ting også vil fortsette i samme spor, mer eller mindre. Du sier at du ikke vil gi slipp heller, og det er selvsagt helt opp til deg å bestemme – men i noen tilfeller vil dette likevel være noe du må vurdere. Mange i samme situasjon som deg velger å stille et ultimatum, hvor den andre parten kan velge mellom forholdet eller rusen. Dersom du gjør dette er det viktig at du er forberedt på faktisk å gjennomføre dette i praksis, slik at han får et reelt valg og ikke kun en tom trussel. Dette er i så fall noe du gjør for din egen del, heller enn for å prøve å fremprovosere noen endring fra hans side.

Om du vil snakke nærmere om dette, er du velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat. Se gjerne også våre guider til pårørende for videre lesning.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.