Avhengig av kokain?

Tar kokain ofte i helgene og det kan hende at jeg kan bruke opptil 2 g på 2 dager! Vil dere si at jeg er avhengig da eller at jeg bare blir frista når jeg er ute å fester?

mann/gutt |
18 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det er vanskelig å trekke noen absolutt strek som skiller vanebruk og avhengighet. For mange kan det nok være slik at en vane nesten umerkelig sklir over i avhengighet (fysiske og/eller psykisk). Kokain er et av de mest vanedannende stoffende vi kjenner til og risikoen for at vane blir avhengighet antas å være noe større enn for de fleste andre rusmidler.

For at du skal kunne diagnostiseres med avhengighetssyndrom må tre eller flere av følgende kriterier har inntruffet samtidig i løpet av det foregående året:

Du har

  • sterk lyst eller følelse av tvang til å innta substansen
  • problemer med å kontrollere substansinntaket med hensyn til innledning, avslutning og mengde
  • fysiologisk abstinenstilstand når substansbruken har opphørt eller er redusert, som viser seg ved det karakteristiske abstinenssyndromet for stoffet, eller bruk av samme (eller et nært beslektet) stoff for å lindre eller unngå abstinenssymptomer
  • utviklet toleranse, slik at økte substansdoser er nødvendig for å oppnå den samme effekten som lavere doser tidligere ga (for eksempel alkohol- eller opioidavhengige personer som daglig kan innta doser som er store nok til å slå ut eller ta livet av brukere uten toleranseutvikling)
  • føler økende likegyldighet overfor andre gleder eller interesser, som følge av bruk av ett eller flere psykoaktive stoffer, og mer og mer tid brukes på å skaffe eller innta stoffer eller komme seg etter bruken
  • opprettholder substansbruken til tross for åpenbare tegn på skadelige konsekvenser, som leverskade etter betydelig alkoholkonsum, depressive perioder rett etter perioder med høyt inntak av psykoaktive stoffer, eller substansrelatert reduksjon av kognitivt funksjonsnivå, og man kan fastslå at brukeren var, eller kunne forventes å være, klar over skadens natur og omfang.

 

 

Hvis du bekymrer deg for at du er i ferd med å utvikle avhengighet kan du kanskje forsøke å utfordre deg selv ved å avstå fra kokain over en viss tid og selv vurdere hvor vanskelig eller enkelt det er for deg. Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon hvis du trenger å snakke mer utdypende om dette,

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.