Jeg lurer på om det finnes hjelp for meg?

Jeg har et problem med alkohol. Når jeg er i festlige lag, blir det lett for mye alkohol. Jeg tror jeg har kontroll, men drikker for mye. Jeg klarer ikke å finne grensen for når jeg skal stoppe. Når jeg drikker for mye blir jeg kranglete og stygg mot kjæresten min. Dette har skjedd tre ganger i år. Han er lei av dette og krever en endring. Det er ikke noe problem for meg å ta et glass vin eller to til mat eller kos. Jeg kan også avstå fra å drikke. Kjæresten min blir engstelig de gangene vi skal være med andre og det er fest. Han er redd for at jeg blir for beruset og blir ufin mot han. Han tror at jeg må avstå fra alkohol generelt. Han er redd for at jeg vil komme i denne situasjonen igjen neste gang vi skal på fest, og jeg forstår bekymringen hans. Jeg lurer på om det hjelp for meg?

kvinne/jente |
51 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Det er bra du spør om tips til dette. Vi har en del generelle råd til deg som vil moderere drikkingen. Dette er tips du for eksempel kan bruke når dere skal i festlig lag og det er vanskelig å begrense seg.

1. Planlegg før du skal ut og drikke. Tenk gjennom hvor mye du vil drikke og hva du vil drikke, og forsøk å hold deg til det.

2. Dropp brennevin/sprit hvis du bruker det. Gå i alle fall inn for lavest mulig alkoholprosent.

3. Når du er ute og drikker kan du ta en enhet vann eller kaffe mellom hver enhet alkohol, da blir du ikke så fort full.

4. Spis godt før du begynner å drikke, og spis i løpet av kvelden, også før du legger deg.

5. Vær oppmerksom! Tenk gjennom og kjenn etter hva som er fordelene med å drikke mindre de gangene du ev. får til det.

6. Tenk gjennom hvilke situasjoner som gjør at du drikker for mye: er det spesielle steder? Er det sammen med spesielle folk? Er det på spesielle dager? Når du er godt humør? Når du er dårlig humør? Når du er lei deg? Når du er glad?

7. Be om hjelp fra noen du stoler på. Det er du selv som har ansvaret, men noen vil kanskje hjelpe deg med å minne deg på målet ditt, og si fra når du har fått nok.

Et annet sted du kan få hjelp og tips er på nettsiden Balance. Balance består av to deler: Først får du en hurtigsjekk av alkoholvanene dine. Du oppgir ikke navn, og dataene blir ikke lagret. ingen andre får se resultatet av sjekken. Hvis sjekken viser at det er noe ved alkoholvanene dine du burde forandre, kan andre del av Balance gi deg aktiv hjelp, slik at du klarer å gjennomføre det.

En tredje mulighet er at du lar være å drikke i situasjoner der det er vanskelig å begrense seg.

Hvilken av disse fremgangsmåtene som vil fungere, vet vi dessverre ikke. Det er ofte lurt å prøve seg litt fram og se hva som fungerer best for deg.

Se også våre sider Hjelp til å slutte med alkohol.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.