Det er et godt spørsmål. Og det er mange muligheter, og således mange svar.
Én ting er formell skolering/utdanning, som har stor betydning for hva slags type jobbe innen rusomsorgen man kan utføre. Det er alt fra psykologeksperter, leger og psykiatere, sykepleier, vernepleiere til miljøarbeidere, sosionomer, og en rekke andre ulike typer utdanning (ofte 3-årig universitets- eller høyskoleutdanning) i ulike roller og oppgaver. Når det gjelder det formelle, må du bare ta utgangspunkt i de evner og muligheter du selv tenker kan være innen rekkevidde.
Det er ikke sikkert du trenger så veldig mye mer utdanning, det kommer an på hva du allerede har av utdanning og arbeidserfaring. Det være lurt å ta kontakt med spesifikke læresteder og høre med dem hva de anbefaler ut fra dine ønsker, kompetanse og erfaring.
En annen ting er personlig egnethet og erfaring. Det er minst like viktig som den formelle utdanningen. Noen mennesker passer godt til å jobbe med relasjoner, prate med folk, utvise omsorg og empati osv., og står godt i det. Andre kan føle at det er for tungt og slitsomt å jobbe med mennesker som sliter og har det tungt. Undersøkelser viser relasjonen mellom pasient og behandler er mye viktigere enn både formell utdanning og behandlingsmetode.
Du kan også ta direkte kontakt med steder som driver rusbehandling, og spørre dem om de har ledige jobber, og hva de ev. krever av formell kompetanse.
Du er velkommen til å ta kontakt med oss om dette, vi kan i hvert fall komme med noen innspill og tanker rundt temaet.
Hvis du ønsker litteratur på rusfeltet, anbefaler vi deg Rusfagsbiblioteket (FHI). Rusfagsbiblioteket er et nasjonalt kompetansebibliotek på rusmiddelspørsmål, de er hjelpsomme på alle måter, og kan skaffe det meste innen fagfeltet.