Hvorfor har lisdeksamfetamin lengre virketid enn racemisk amfetamin?

Hva er det som gjør at
Lisdeksamfetaminen (typ som noen kan få skrevet ut i sammenheng med ADHD-behandling) har lenger virketid en (racemisk) amfetamin?

kvinne/jente |
22 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Racemisk amfetamin består av tilnærmet like deler levo- og deksamfetamin. Av de to, er deksamfetamin mer potent.

Lisdeksamfetamin er et såkalt prodrug til deksamfetamin; ved inntak av lisdeksamfetamin, omdannes stoffet til deksamfetamin i kroppen. Lisdeksamfetamin elimineres forholdsvis raskt fra kroppen, mens deksamfetamin har en halveringstid omkring 11 timer.

Ettersom disse stoffene er mer eller mindre beslektet, blir det først og fremst et spørsmål om hvor stor dose man tar, samt hvor rent stoffet er, med tanke på opplevd varighet og intensitet av effekten. Inntaksmåte har også betydning.

Merk for øvrig at amfetamin som kjøpes illegalt gjerne er racemisk amfetamin + utblandingsstoffer.

Du kan lese mer i vår artikkel om lisdeksamfetamin.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen