Det er en veldig vanskelig situasjon dere befinner dere i, og vi forstår godt at dere er bekymret for vennen deres. Når det gjelder personer som har et alvorlig alkoholproblem og samtidig er i fornektelse, kan det være svært utfordrende å få dem til å akseptere hjelp. Det er også viktig å huske på at dere som pårørende har begrenset mulighet til å hjelpe en person som ikke selv ønsker hjelp.
Her er noen tiltak dere likevel kan vurdere:
1. Kontakt helsevesenet for mulig fremskyndelse: Selv om han har plass på avrusning om 3 måneder, kan dere prøve å kontakte fastlegen hans eller sykehuset han var innlagt på for å understreke alvoret i situasjonen. Kanskje det kan være mulig å få fremskyndet avrusningen eller få innlagt ham på nytt på grunn av hans alvorlige helsetilstand.
2. Tvangsinnleggelse: I noen tilfeller kan det være aktuelt med tvangsinnleggelse av rusmiddelavhengige som er i livsfare. Dette er regulert av helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 10. Det er imidlertid høye terskler for å benytte dette, og det krever en vurdering fra helsepersonell. Kontakt sosialtjenesten i kommunen (NAV) for å få mer informasjon om dette.
3. Politiet og fyllekjøring: Når det gjelder fyllekjøringen, er det viktig at politiet blir informert. Selv om de kanskje ikke kan gjøre noe med mindre de tar ham kjørende, kan de være oppmerksomme på situasjonen og følge opp med kontroller i området. Dette kan forhindre en potensiell ulykke.
4. Nødetater ved behov for øyeblikkelig hjelp: Hvis situasjonen blir akutt og dere er umiddelbart bekymret for hans liv eller sikkerhet, eller andres sikkerhet på grunn av hans handlinger, er det viktig å kontakte nødetatene (113 for medisinsk nødhjelp, eller legevakt 116 117).
5. Pårørendeveiledning: Det kan være nyttig for dere å få støtte og veiledning som pårørende. Det finnes flere ressurser som kan hjelpe dere med å håndtere situasjonen og finne frem til de beste tiltakene. Tipser for eksempel om:
– Helsenorges oversikt over pårørendetilbud
– NKS Veiledningssenter for pårørende
6. Sett grenser for deres egen del: Det er viktig å huske på at dere som pårørende også har rett til å sette grenser for deres egen del. Dette kan innebære å begrense kontakten eller være tydelige på hva dere ikke kan akseptere. Det er rimelig og nødvendig å beskytte deres egen helse og velvære i en slik situasjon.
Her er noen øvrige lenker vi håper kan være til hjelp:
– Hjelp til å slutte med alkohol
– Komme i kontakt med hjelpeapparatet.
Svaret er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret og revidert av fagkonsulenter i RUSinfo.