Hvordan kan det ga seg slik at jeg kan drikke så store mengder med alkohol uten å få kjenne pisken?

Hei. Jeg er en mann på 37 som har brukt rus mer eller mindre hele livet. Jeg har nå gått på Metadon det siste halve året, og det er faen meg det lureste jeg har gjort, men det er irrelevant. Ikke det med Metadon.
Etter at jeg begynte på Metadon har jeg også trappet betydelig ned på benzo. Benzo fra gata er en sagablott, men jeg får av doktoren da jeg har et par, per definisjon, tunge psykiatriske lidelser. Og de benzodiazepinene har jeg roet betraktelig ned. Men! Jeg finner meg selv drikke alkohol til tider, og jeg koser meg ikke bare med et par øl, jeg skjenker 60/40 brennevin og feks appelsinjuice, og jeg drikker gjerne 3, 4 (4dl) glass med den blandingen med relative korte mellomrom. Men jeg føler ikke rus. Jeg føler ikke at jeg blir mer sosial eller noen av de andre positive, eller negative, effektene av alkoholen. Hva kan dette komme av? Jeg vet fra før at jeg ikke tar opp benzo like godt som andre, som antagelig har med denne psykiske problematikken min å gjøre. Man kan alltids si at jeg er så vant til benzo, men dette har vært et problem siden jeg var tenåring og fikk benzo i bøtter og spann av psykiaterne på den tiden. Ikke engang den første 5mg med Valium gjorde noe for meg, og på den tiden slukte jeg ikke piller på noen måte. Så når 5mg ikke funket gikk vi opp til 10mg etc, for så å kombinere det med mer benzo samt ssri og snri. Men det er bare litt info, spørsmålet mitt gjelder nåtid. Jeg går på 160mg Metadon, og jeg bruker ca 50 Valium på 2mnd, samt 5-10mg Apodorm om kvelden. Som er et godt nedrykk fra 30stk 1mg ulovlig Alprazolam om dagen (det er ca 8mnd siden jeg trappet det bort). Så, 160mg Metadon, ca 3-4 5mg Valium i uka og disse 5-10mg Apodorm annenhver dag. Hvorfor kan jeg, selv med 2mnd uten alkohol kunne drikke så store mengder alkohol uten at jeg blir som han ved siden av meg på puben (jeg drar ikke på pub, men jeg merker forskjell på om jeg er brisen, full eller relativt ganske klar)?
Altså, det er store mengder når man fint kan knekke 1l Vodka på en kveld! Og så våkne dagen etter uten å merke at man har sovnet i stigende alkoholrus og uten noen form for fyllesjuk. Jeg finner dette besynderlig. Jeg kan jo nevne hva diagnosene er, de betydelige hvertfall: Schizotyp, Schizoid (den ene skal utelukke den andre, men disse legene mener at her strides det og at de to brått plutselig kunne kombineres. Diagnosene blei satt for ca 10år siden), Tilbakevendende Depressiv lidels, Panikklidelse samt et par andre jeg ikke tenker er relevant. Jeg er ikke faglært, men når man har vært i psykiatrien hele livet, så har man, hvertfall burde man, ha satt seg litt inn i hva som feiler en! 😉
Tilbake til spørsmålet, hvordan kan det ga seg slik at jeg kan drikke så store mengder med alkohol uten å få kjenne pisken?

mann/gutt |
37 år |
akershus

  Rusinfo svarer:

Vi som jobber her er ikke helsepersonell, og vi kan derfor ikke si noe konkret om hva diagnosene dine har å si for det du kjenner når du drikker alkohol sammen med medisinene du bruker. Men siden vi vet at noen typer diagnoser og tilstander kan ha noe å si for hvordan man reagerer på rusmidler, så tenker vi at det er en bra ting at du diskuterer dette med legene dine. Og som du selv sier – et helt liv i psykiatrien har nok gitt deg selv mye innsikt i hvordan forskjellige medikamenter og rusmidler fungerer for deg.

Metadon er en såkalt full-agonist, og binder seg sterkt til opioidreseptorene i sentralnervesystemet. En full-agonist kan stimulere opioidreseptorene maksimalt og virkningen blir sterkere jo større dose du tar. Når man bruker alkohol sammen med metadon så er det fare for overdose. Vi antar at du er tilvendt dosen metadon du går på, og at overdosefaren i denne blandingen dermed minker noe. Men mengden alkohol du drikker er betydelig, så vi forstår godt at du undrer deg over at «dette går bra».

Vi forstår det slik at selv om du ikke bruker Apodorm og Valium daglig, så hender det at du mikser disse sammen med metadon og alkohol. Det er vanlig at leger og annet helsepersonell advarer mot en slik type blanding på grunn av økt risiko for bl.a. sedasjon/sløvhet, nedsatt kognitiv funksjon, nedsatte motoriske ferdigheter og hukommelsestap. Det er også mulig med paradoksale effekter. Ut i fra det du sier så opplever ikke du noe av dette.

Men det er også slik at når folk har brukt opioider over tid, og selv har god kjennskap til hvordan de reagerer, så er det ikke sikkert at de opplever mindre mengder alkohol negativt. Dette forklarer likevel ikke hvordan du kan drikke såpass mye brennevin uten å kjenne effekt.

Vi har dessverre ikke en god forklaring på hvorfor du kjenner lite effekt når du drikker mye alkohol sammen med metadon, Valium og Apodorm. Men selv om du allerede har snakket med legene dine, så er det mulig at du finner svaret hos noen av dem hvis du spør på nytt.

Det kan også være at noen av de kloke hodene hos proLAR Nett kan fortelle deg mer om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.