Skal jeg fortelle far at farfar er alvorlig syk?

Hei, min far er rusmisbruker. Nå har det seg slik at min farfar ligger alvorlig syk på sykehuset, å forsvinner nok snart. Jeg tør ikke fortelle min far alvorlighetsgrad på hvor syk hans far er. Fordi jeg er redd for at han vil ta en overdose. Jeg er også redd for hvor galt det kan gå når min farfar dør. Hva kan jeg gjøre som datter får å hjelpe min far? Skulle jeg bestemt selv vil jeg hjelpe han å bli rusfri.

kvinne/jente |
29 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Det høres ut som en vanskelig situasjon for deg og dere alle. Vi kan dessverre ikke gi deg noe fasitsvar på hva som er best å gjøre her, vi tenker at det kommer an på flere ting som for eksempel:

  • Hvordan er forholdet mellom far og farfar?
  • Hvordan vil det være for dem å ikke få sagt hade til hverandre (hvis farfar dør)?
  • Hvordan vil far reagere etterpå når han får vite at du ikke sa i fra til han?
  • Om du/dere har noen rundt deg/dere som kan støtte når/hvis far får den vonde nyheten om farfars helsetilstand?

 

Har du andre familiemedlemmer du kan drøfte disse spørsmålene med? Hvis ikke kan du spørre på sykehuset om de har noen sosialrådgiver/miljøterapeut eller liknende du kan snakke med.

Vi forstår godt at du vil at faren din skal bli rusfri, og om dette er noe han selv også ønsker er det mye dere kan gjøre. Han kan oppsøke lege eller NAV og be om henvisning til behandling i spesialisthelsetjenesten, om han synes det er vanskelig kan du kanskje tilby deg å bli med han på møte.

Dersom faren din ikke vil bli rusfri er det ikke så mye du kan gjøre med akkurat det. Likevel betyr det ikke at du ikke kan hjelpe på noe vis, det å ha noen som bryr seg kan være verdifullt for faren din uavhengig av om han er rusfri eller ikke. Det som er viktig da er at du ikke går og føler deg ansvarlig for hvordan faren din har det, det er fullt mulig å bry seg om noen uten å påta seg ansvaret for de valgene personen gjør. Det er også viktig at du har noen å snakke med. Hvis du ikke har familie eller nære venner du kan inkludere, kan du for eksempel kontakte veiledningssenteret for pårørende.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.