Er jeg inne på helt feil sti?

Jeg har aldri likt å drikke alkohol. Likevel har jeg gjort det for å ikke falle bakpå sosialt sett. Dog har jeg alltid klart å begrense meg, og det å «drikke seg full» er noe som skjer med ytterste sjeldenhet. Jeg har samtidig i hele mitt liv holdt meg unna andre rusmidler (kokain, cannabis, mdma og andre), siden jeg ikke har sett behovet for det.

Når jeg var på utveksling til Australia rett før pandemien, så ble jeg for første gang i mitt liv tilbudt cannabis. Nysgjerrigheten i meg klarte ikke lengre å stå i mot. Og jeg må si, det var en rus som virkelig appellerte til meg. Jeg har røyket jevnlig siden, selv etter jeg kom tilbake til Norge. Jeg føler meg så utrolig kreativ, avslappet, reflektert. Og mange av tankene som jeg får og løser i rusen føler jeg er riktig selv i det edruelige livet. Jeg har så godt som sluttet å drikke alkohol, og jeg lever sunt og godt ved siden av. Og jeg har fortsatt ikke prøvd noen andre rusmidler enn da nevnte cannabis og alkohol.

Jeg har hele mitt liv slitt med å ha kontakt med følelser som jeg har inne i meg. Men det å røyke cannabis får meg virkelig til å kjenne på ting som jeg gjør meg glad, trist og såret. Når en god venn av meg døde, så klarte jeg ikke i edru tilstand å gråte. Grunnet situasjonen holdt jeg meg unna rus i en god situasjon, men når jeg igjen fyrte opp en joint, så klarte jeg endelig å prosessere og få ut det jeg hadde innestengt. Og ja, jeg forsøkte både psykolog + snakke med venner og familie. Ingenting følte jeg klarte å få vekk «vekten» fra skuldrene mine, på samme måte som en kveld i cannabisrus hvor jeg virkelig fikk reflektert og prosessert hvordan jeg egentlig hadde det.

Mine spørsmål til dette er. Foruten det åpenbare om at cannabis per idag er ulovlig; så vil jeg ha en helt ærlig tilbakemelding på om jeg er inne på en helt feil sti her. Jeg drikker knapt alkohol lengre. Jeg er aktiv, og gjør det karrieremessig godt både i studier og jobb. Jeg er jo åpenbart veldig positiv til å røyke cannabis jevnlig, men jeg trenger at noen gjerne ser det fra et annet perspektiv basert på hva jeg forteller over. Samtidig så vil jeg ikke at dette skal være en «moralpreken». Jeg vil ha både «fordeler og ulemper».

mann/gutt |
26 år |
vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Du ber oss gi deg en helt ærlig tilbakemelding på om du er på feil sti eller ikke. Vi kan gjerne gi en tilbakemelding, men før vi gjør det vil vi bare presisere at den beste til å vurdere dette ofte er deg selv og omgivelsene rundt deg.

Det at cannabis kan ha gode effekter er helt åpenbart, ellers hadde nok ingen brukt det. Slik vi forstår din situasjon har det, per dags dato, utelukkende vært en positiv opplevelse for deg å bruke det. Fordelene er altså rusfølelsen i seg selv (så lenge den er god), at du opplever at du får kontakt med deg selv og at du prosesserer følelsene dine. Andre opplever at cannabis roer ned, samler tankene, hjelper med søvn, gir en pause i hverdagen, er sosialt osv.

Det å bruke cannabis trenger absolutt ikke å bli problematisk for deg, men det er noen faktorer vi tenker at det er lurt at du er oppmerksom på.

  • Cannabis har som alle andre rusmidler mulige bivirkninger og det er viktig at du er klar over disse. Det er ikke sikkert at du vil oppleve noen av dem, men det er umulig å vite på forhånd. Les gjerne brosjyren vår om cannabis, slik at du kan ta et informert valg. Der finner du også informasjon om forholdsregler for tryggere bruk.
  • Det er ganske stor forskjell på å bruke cannabis sporadisk og det å bruke det daglig/nesten daglig. Ved hyppig bruk kan du oppleve et lavere energinivå. Det kan også medføre svekkelse av hukommelse, konsentrasjon, innlæringsevne og impulskontroll. Mange kan kjenne på vansker med å huske ord og beskrive hva de føler. Evnen til planlegging og refleksjon kan bli dårligere. Noen får også problemer med å kontrollere bruken.
  • Cannabis kan brukes til å regulere følelser. Det er ikke nødvendigvis negativt i seg selv, men det kan bli et problem om dette ikke er noe man klarer uten å bruke cannabis. Følelsesregulering er en viktig evne, og noe du bør jobbe med om det er vanskelig for deg.
  • Har du noen sårbarheter som gjør at du ikke bør bruke cannabis? Noen fysiske og psykiske tilstander gjør at du ikke bør bruke cannabis overhode.

Oppsummert er våre råd til deg å unngå hyppig bruk, øve/få hjelp til å regulere følelser uten cannabis, og å være oppmerksom på hvilke bivirkninger som kan være cannabisrelatert. Hovedpoenget er om bruken faktisk gir deg, eller omgivelsene rundt deg, noen problemer. Gjør det ikke det er det heller ikke et rusproblem.

Håper disse innspillene var relevante for din situasjon! Du er velkommen til å ta kontakt på telefon eller chat om du vil diskutere situasjonen nærmere.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.