Kan jeg bruke Ritalin mens jeg er til utredning for ADHD?

Hei! Jeg er under utredning for Adhd, men har gått på ritalin siden i høst.

Jeg er nå 26 år, men har alltid visst at jeg har en form for adhd. Pappa ble diagnosert da jeg var yngre, og han selv ga meg ritalin som barn, og prøvde å få meg diagnosert uten hell. Jeg er ikke hyperaktiv, men har tankekjør, og mange andre symptomer som jeg har lært igjennom årene. Mamma ble diagnosert for to år siden. Jeg begynte på nytt studie i høst som er veldig krevende, og samboer foreslo at jeg skulle prøve hans ritalin. Den funket for konsentrasjon, arbeidsminne og sinnemestring, samt sosiale utfordringer jeg har slitt med tidligere. Jeg startet med en halv av kapsel 30mg, prøvde meg litt frem og gikk etter noen måneder over til å ta en hel kapsel om morgen. Psykiater jeg er hos utredning til sa ikke noe spesielt på mitt bruk, annet enn at jeg ikke må ta det under utredning. Syns utredning går tregt og nå kommer eksamensperioden, og det er vanskelig å ikke ta ritalin når det fungerer så godt. Jeg har lest mye på det og noterer eventuelle bivirkninger og virkninger, så jeg følger godt med. Nå merker jeg godt at ritalinen går ut etter ca 5-6 timer, og får en liten knekk der jeg blir veldig trøtt og gretten. Har bare hatt to timer hos psykiater siden januar, og skal ikke tilbake før i mars. Er redd for å spørre psykiater om medisinbruken, i tilfelle han tror jeg er rusmisbruker og ikke vil gi meg medisin. Kan jeg fortsette til utredning er ferdig eller er det virkelig så farlig?

Det er så rart å føle seg normal etter 26 år med å føle seg annerledes og ikke forstå hvorfor. Har ikke orket å kjempe for diagnosen før nå, når jeg så hvordan medisinen fungerer og ser hvor gode karakterer og mer stabilt forhold det gir meg.

kvinne/jente |
26 år |
innlandet

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi er RUSinfo er ikke helsepersonell, så vi kan ikke komme med noen svar/anbefalinger knyttet til verken utredning eller ordinær medisinsk behandling. Samtidig forstår vi godt at det kan være både vanskelig og frustrerende å ikke kunne bruke en medisin som du opplever god effekt av, samtidig som vi ser verdien i å gjennomføre en så god og nøyaktig utredning som mulig. Hvorvidt du velger å gå i mot psykiaterens anbefaling er nok en avveining du må ta på egenhånd.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.