Partner misbruker piller

Hei.
Jeg oppdaget nylig at partneren min misbruker piller. Fant en pilleflaske for noen mnd siden med bl.a bikkjebein, sobril og blåvalium. Også noen andre piller jeg ikke aner hva er. Jeg har ikke peil på den slags, aldri drevet med det selv eller vært blant andre som har gjort det. Han hevdet han hadde solgt det til en venn i krise, men ikke brukte selv. Han har en omfattende rushistorikk, men hevder å ha vært ren i 5 år. Han har tatt jevnlige urinprøver og de har vært rene, men det er vel en mulighet til å time dette siden det går 3 mnd mellom hver prøve og han vet sånn ca når det er. Jeg testet også urinen hans noen dager etter oppdagelsen av denne pilleflasken, og da var den ren. Riktigere sagt testet han seg selv, som en «overraskelse» ble jeg sendt inn på badet der det lå en narkotest som ikke hadde gitt utslag. Ikke veit jeg om han hadde tuklet med den, for jeg fikk jo ikke observert noe med egne øyne.

Han har fått lurt til seg resepter på sobril av legen pga angst og muskulære problemer som han har innrømt å gå på en stund, men her om dagen fant jeg en liten haug med blåvalium i tillegg. Gjemt i snusboksen. Jeg konfronterte ham og han nektet først for at han visste at det lå der før han til slutt innrømte at han tar det «i ny og ne», kanskje en gang i uka eller sjeldnere, aldri med meg eller sønnen. Jeg fant også ut at han tok mer sobril enn han skal. Han nektet for at det var et stort problem og sammenlignet det han gjør nå med fortiden der han gikk på alt mellom himmel og jord for å understreke hvor lite farlig akkurat dette er. Han sier han brukte det fordi han har hatt en stressende sommer, at han begynte å ta av pillene han skulle gi til kompisen iblant. Han hevder han kan og skal slutte nå, at det ikke vil være noe problem, sier jeg skal teste urinen hans som det måtte passe meg og at jeg skal kunne gå gjennom hjemmet hans som jeg måtte ønske.

Vel og bra det, men SAMME dagen vi hadde denne konfrontasjonen tok han noe på kvelden (om det var for mange sobril eller valium vet ikke jeg) så han ble helt sløv, forvirret og hadde muskelspasmer til han bare sovnet og dro tømmerstokker som runget i hele huset. Jeg ble sint og la meg på sofaen den natten. Dagen etter sa han etter press fra meg han at han hadde tatt for mange sobril denne kvelden.

Er dette innstillingen og handlingene til en mann som ikke har et problem og som skal slutte? Om han ikke akter å gjøre det, hva skal han gjøre med urinprøvene jeg krever av ham? Han tror nok at det blir med en eller to nå i starten og at jeg så vil glemme hele opplegget og tro at alt er fint. Han blir snurt om jeg ikke umiddelbart tror på alt han sier fra nå av som om han ikke forstår at han har brutt tilliten mellom oss og at det tar tid for den å bygges opp igjen. En ting hadde vært om han selv kom til meg med pillene, noe annet er at jeg måtte oppdage dem, konfrontere ham bare for å høre at han egentlig ikke har noe problem og at han kan slutte når han vil og at det blir NÅ. Han har løyet meg rett opp i ansiktet utrolig mange ganger, uten å trekke en mine. Det plager meg hvor enkelt det er for ham å lyve overfor den personen han tilsynelatende elsker. Jeg vet på ett nivå at det ikke handler om meg, men sliter fortsatt med å ikke ta det personlig. Jeg spurte hvorfor han gikk med pillene på seg om han ikke spiste dem hos meg, hvorfor ta det med til meg når han vet hvor mye jeg hater det (han fikk virkelig gjennomgå da jeg fant pilleflasken) og han lovet meg at han aldri mer skulle selge til andre eller ta den dritten med inn i mitt hjem? Han har også en sønn han må ta hensyn til, hadde han blitt tatt med dette på seg ville han blitt anmeldt og brått mistet sønnen grunnet tidligere misbruk og dermed færre sjanser. Om dette nylige lille partiet sa han, «var bare noen gamle greier jeg tok med fordi jeg visste jeg hadde sobril inni der også». Veit ikke helt om jeg tror på den.

Kan han tukle med urintesting på noe vis så det slår ut negativt til tross for at han har dritt i systemet sitt? Er det mulig at han gjorde dette på badet mens jeg ikke observerte den gangen?

Han vil at jeg skal støtte ham gjennom dette, men jeg sliter med å gjøre det på en grasiøs måte siden han virker så veldig lite ydmyk angående misbruk og tar så lett på det. Det forteller meg at han ikke er ferdig, ikke på langt nær. Det ser ut til at nær sagt alle rusmisbrukere som er blitt frie fra rusen virker tilsynelatende å forstå hvor mye kraft avhengigheten har, de innser at den er større enn dem selv, de kimser ikke eplekjekt av det som min mann gjør. I stedet rettferdiggjør han delvis hvorfor han har tatt/tar det og hevder han har kontroll når det virker åpenbart for meg at han ikke har kontroll.

Jeg vet ikke hvordan jeg skal håndtere dette. Jeg har lyst til å avlyse hele jula, men kan ikke fordi sønnen hans gleder seg til feiringen vi skal ha sammen og jeg kan ikke skuffe ham. Vet ikke hvordan jeg skal komme meg gjennom jula med et falskt smil…
Setter pris på svar og råd om hvordan jeg kan håndtere dette.

Mvh,
Kvinne

kvinne/jente |
36 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi ser at det er en stund siden du skrev inn dette, og vi håper du har kommet deg gjennom julen. På vår spørretjeneste kan det ta opptil en uke å få svar, i tilfeller der svar er ønsket raskere anbefaler vi å bruke vår telefon- eller chattetjeneste.

Vi synes ikke situasjonen du beskriver virker enkel og forstår godt at du føler deg rådvill. Vi legger merke til at det synes som at du har fått rollen som hans «vokter», han er opptatt av å bevise for deg at han ikke har problemer med piller eller andre rusmidler. Hvis dette er tilfelle tenker vi at dette er noe urettferdig overfor deg, det er ikke ditt ansvar å passe på, eller bekrefte for han at hans bruk er innafor det som er greit eller forsvarlig. Han er et voksent menneske som må ta dette ansvaret selv. Hvis det som er viktigst for han er å overbevise deg om at han ikke har noe problem samtidig som han bruker i skjul er det mulig at hans fokus blir litt feil. Det er ikke deg han må overbevise om at han ikke trenger rusmidler, det er seg selv. Han må ha et ønske om å slutte med dette fordi han selv ser at det er positivt for han. Hvis hans fokus er å få deg til å tro på det han sier så kan det komme i veien for det fokuset han burde hatt på å jobbe med seg selv i den krevende prosessen det kan være å slutte med rusmidler og/eller piller.

Videre er vi enige med deg i at det antakelig ikke er noe godt tegn at han bagatelliserer bruken sin. Det er mulig at han selv synes at bruken er ufarlig og beskjeden, men dersom dere er i ferd med å bygge tillit i forholdet deres burde han nok ha tatt opp dette med deg i stedenfor å forsøke å skjule det.

Det er mulig å tukle med urinprøver – særlig screeningtester som tas hjemme og som ikke viser kreatinin-nivå. Hvorvidt han faktisk har tuklet med prøvene er ikke mulig å bevise sånn i ettertid.

Vi kan ikke fortelle deg hva du skal gjøre men vi kan oppfordre deg til å tenke gjennom et par viktige ting; hvordan du ønsker at livet ditt skal være, og om du tror at det er forenelig med å fortsette å være sammen med han. Du kan ikke bestemme om, eller hvor mye rusmidler/piller han skal bruke. Det er det bare han som kan. Du bør tenke gjennom hvor mye rusmidler/piller du er komfortabel med å ha i ditt liv og formidle det til han. Så er det litt opp til han å avgjøre om han tror at dere kan bli enige på noen måte. Vi tenker også at det er viktig at du ikke påtar deg ansvar for hva han gjør. Du kan være støttende, men samtidig presisere at dette er hans prosess og at han må gjøre det han mener er riktig. Du bør unngå å ta valg på hans vegne, for hvis du tar valgene for han er det lett at du også føler deg ansvarlig for hva som skjer og det er ikke heldig for noen av dere.

Vi vil til slutt anbefale deg å snakke med noen om hvordan det er for deg å være i dette forholdet. For eksempel parterapeut,  pårørendehjelp, eller kontakt oss på telefon eller chat .

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.