Deksamfetamin/lisdeksamfetamin i prøver

Rustest! Jeg vet at i sjeldne tilfeller kan bruk av deksamfetamin/lisdeksamfetamin slå ut som metamfetamin i lav prosent på urinprøver. Er det fordi testen gjøres ved testing av urin eller kan det samme skje ved testing av spyttprøver også?

kvinne/jente |
25 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Du skriver: «i sjeldne tilfeller kan bruk av deksamfetamin/lisdeksamfetamin slå ut som metamfetamin i lav prosent på urinprøver». Det er ikke helt presist. Vanligvis vil en første test av urin, være en «screening». Her vil amfetamin og amfetaminliknende stoffer slå ut som påvist eller ikke påvist. Men testen sier ikke noe om hvilke spesifikke stoffer det er snakk om. Vil man vite det, foretar man ofte en spesifikk analyse. Den skiller mellom ulike amfetaminliknende stoffer, for eksempel amfetamin, metamfetamin, efedrin, fenylpropanolamin, metylfenidat, ritalinsyre, katinon etc.

Hvis man derimot skal skille mellom ulike typer amfetamin, foretas en kiral analyse. Slike tester brukes for å skille terapeutisk/medisinsk bruk av amfetamin fra amfetamin brukt i rusøyemed.

Kiral analyse kan utføres i urin og serum.

Hurtigtester for spytt er uspesifikke. Dersom man ønsker å vite sikkert hvilke stoff som har blitt inntatt, må det utføres spesifikk analyse, ved hjelp av andre metoder på et laboratorium. Dette kan også gjøres for spyttprøver.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.