Hvordan påvirker fentanyl nerve og hormon systemet? Og hvorfor er det dødelig?

Hvordan påvirker fentanyl nerve og hormon systemet? Og hvorfor er det dødelig?

kvinne/jente |
15 år |
rogaland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Virkestoffet fentanyl er et såkalt opioid, som morfin og heroin, men med ekstra sterk virkning. Det virker ved å endre smerteoppfattelsen og heve smerteterskelen. Fentanyl er 75-100 ganger sterkere enn morfin og både effekten og bivirkningene dukker opp mye fortere enn hos morfin. Leger bruker det gjerne til smertebehandling hos pasienter med veldig sterke smerter.

Selv om fentanyl har mange av de samme bivirkningene som morfin og heroin, er det dødelig i bitte, bittesmå doser nettopp fordi det er så sterkt. Mange er redde for at fentanyl skal dukke opp som en del av andre ulovlige rusmidler uten at den som tar det, aner noen ting.

Fentanyl er utrolig kraftig og effekten veldig rask. Inntak kan føre til dyp søvn, ufrie luftveier og pustestans, som igjen fører til oksygenmangel til hjernen og hjertet. Derfor er fentanyl livsfarlig og kan potensielt være dødelig.

Når det gjelder virkninger på nerve- og hormonsystem henviser vi til vår artikkel «Hvordan påvirker rusmidler hormonsystemet og nervesystemet?«

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.