Hva gjør jeg hvis jeg mistenker at samboeren min er ruset?

Heisann! Jeg har en samboer som jeg også har flere barn sammen med. Han hadde en historie med hasjbruk da jeg traff han. Jeg forstod det da som at han hadde røkt hasj på fester. Og at det absolutt ikke dreide seg om noen problemer eller misbruk.
For en tid siden ble han tatt med hasjrus og for å være i besittelse av hasj. Han måtte sone en kortere dom (hjemme) for dette. Han sier selv at han ikke ruser seg, og at han aldri har vært ruset hjemme e.l. Og det er kanskje sant. Og muligens har denne episoden gjort meg veldig paranoid. Og kanskje det bare er en enkelthendelse. Men hva gjør jeg hvis jeg mistenker at han er ruset? Er det noen jeg kan ringe for at de kan komme å teste han? Politiet?
Jeg er livredd for at dette skal gå ut over ungene. Og jeg har virkelig problemer med å stole på han etter denne hendelsen og alle konsekvensene den fikk.

kvinne/jente |
44 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at dette er en frustrasjon for deg, og at du opplever en del usikkerhet – både med tanke på ting slik de er i dag, og med tanke på hva som eventuelt kan skje i fremtiden.

Hvorvidt dette faktisk var en enkelthendelse, eller om han egentlig ruser seg mer enn han gir uttrykk for, kan vi selvsagt bare gjette på. Men dersom du skulle få en mistanke om at han ruser seg, og du ønsker å få utført en biologisk prøve, er det to mulige alternativer. Enten kan du bestille en hurtigtest (urin) til privat bruk, noe som er tilgjengelig fra enkelte nettbutikker. Eller så kan han selv avlevere en urinprøve ved sitt legekontor, hvorpå den vil sendes til analyse ved et laboratorium. Begge tilfeller forutsetter riktignok at han selv er villig til å gå med på dette.

Uansett om urinprøver er veien å gå eller ikke, så kan det være lurt å snakke sammen om dette på forhånd. Spør ham gjerne ut om hva han tenker bør skje, dersom du skulle mistenke at han har ruset seg. Kanskje vil han ha et svar på det, kanskje ikke. Men i beste fall får dere etablert noen kjøreregler, i forkant av en eventuell episode – så får du heller håpe at det ikke blir aktuelt. Det viktigste er nok uansett at han vet tydelig hvordan du stiller deg til en slik eventuell episode, og hvordan du kommer til å reagere på det.

Kanskje vil det være en idé å gå i samtaler sammen, f.eks. ved et Familieverkontor?

Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon dersom du vil diskutere dette nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.