Hvem kan man kontakte ved mistanke om at et familiemedlem har begynt å ruse seg igjen?

Hvem kan man kontakte hvis man har mistanke om et familiemedlem har begynt å ruse seg på narkotika igjen ?

mann/gutt |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Det kommer veldig an på omstendighetene, hva vedkommende selv vil og ikke, og mer. I utgangspunktet tenker vi at dersom det er noen du bør snakke med, så er det vedkommende selv. Ettersom vi ikke vet så mye om hvem dette gjelder, samt hva slags relasjon du har til vedkommende, er det dessverre også vanskelig å gi veldig konkrete råd. Men kort sagt bør du prøve å få til en rolig samtale hvor du lufter din bekymring, samt prøver å kartlegge hva vedkommende selv tenker om situasjonen og veien videre. Ikke tenk at du skal måtte overtale denne personen til noe som helst; tenk heller at en samtale er et mål i seg selv. Se gjerne vår artikkel Hvordan snakke med noen om deres rusbruk for noen generelle tips til bekymringssamtaler.

Det finnes god hjelp å få, og det finnes grep vedkommende kan ta på egenhånd – men for at disse tingene skal fungere, er det en nødvendig forutsetning at vedkommende selv faktisk ønsker denne endringen. Nettopp derfor er det også viktig å prøve å finne ut av hva vedkommende selv tenker om situasjonen, og hva vedkommende er villig til å gjøre av endringer fremover (om noen). Om vedkommende ikke erkjenner problemet eller behov for endring, er det dessverre også veldig vanskelig for deg (eller noen andre) å gjøre så mye med det. I så fall blir du også nødt til å vurdere hva slags relasjon du skal ha med vedkommende, hvor mye kontakt dere skal ha, og lignende. Om dere bor sammen, og du føler at rusbruken går utover deg, må du kanskje også revurdere deres bosituasjon.

Vår oppfordring er at du kontakter oss på telefon eller chat, så kan vi snakke litt nærmere om dette – jo mer vi vet om situasjonen, desto mer konkret tilbakemelding kan vi gi deg. Personen du bekymrer deg for er selvfølgelig også velkommen til å kontakte oss, dersom vedkommende ønsker endring, og vil ha noen tips til hvordan man kan gå frem.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.