3. Behandling

«Først må du feste oksygenmaska på deg selv, så kan du hjelpe andre (…)»

Pårørendebehandling

Behandlingstilbudet er ulikt i landet. Sjekk ditt bosted. Her er en generell oversikt:

Spesialisthelsetjenester 

Helseforetakene skal ha tilbud til pårørende. Ta kontakt med lege for vurdering om henvisning (søknad).

Barneansvarlig personell: 

Barn har egne rettigheter som pårørende. Alle avdelinger i helseforetakene (somatikk, rus og psykisk helsevern) skal ha eget barneansvarlig personell. Helseforetak tilbyr barne-familiesamtaler. Kommunene har plikt til å legge til rette for å fange opp og følge opp barn som pårørende til foreldre eller søsken. Etterspør hjelp om du ikke får spørsmål om barnas helse.

Familiesamtaler: 

Familievernkontor/BUFETAT tilbyr gratis familiesamtaler. Familieterapi er spesielt anbefalt når den med rusproblemet er under 25 år. Rusinstitusjoner kan også ha tilbud om familiesamtaler.

 

Rusbehandling; oversikt over fremgangsmåte og ulike rusbehandlinger. 

Det er mange som kan henvise (søke) til rusbehandling: fastlege, NAV, rus- psykisk helsetjeneste, barneverntjeneste, fengselslege, psykiater, psykolog, sykehus osv. Henvisning sendes til TSB(tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser)

Vurdering av henvisninger (søknader) 

Spesialisthelsetjenesten skal innen 10 virkedager vurdere om pasienten har rett på helsehjelp. Ved avslag eller andre årsaker kan det bes om ny vurdering. Kontakt forløpskoordinator eller de som sendte henvisningen. Henvisningen kan også bli vurdert ved et annet vurderingssted. Se oversikt på www.helsenorge.no. Ved ny vurdering kan den totale ventetiden bli 9 uker.

Behandlingssted

Pasienten kan fritt velge behandlingssted i sin helseregion. Se oversikt på helsenorge.no.  

På venteliste kan pasienten bytte behandlingssted. Kontakt behandlingsstedet, forløpskoordinator eller de som sendte henvisningen (søknaden). Be om at henvisningen blir sendt til nytt behandlingssted. Oversikt behandlingssteder og ventetid på helsenorge.no.

Behandlingsfrist 

Når pasienten har fått rett på helsehjelp, er frist for oppstart av behandling som regel mellom 2 og 12 uker. Etter det som er vurdert som behovet. Ta kontakt om situasjonen forverrer seg.

Fristbrudd

Pasienten skal ha beskjed dersom behandlingsstedet ikke klarer å holde frist for oppstart. Pasienten kan da velge å vente, eller be om plass et annet sted. Kontakt forløpskoordinator eller de som vurderte henvisningen (søknaden).

Klage

Pasienten har rett til å klage både på avslag, behandlingsfrist eller behandlingssted. Fremgangsmåten står på svarbrevet (vedtaket). For veiledning ring 23 32 70 00 eller kontakt «forløpskoordinator» eller kontaktperson i kommunen. Klagen sendes skriftlig til det stedet som vurderte henvisningen (søknaden). Husk 4 ukers klagefrist.

Lang ventetid 

Det kan bli lang ventetid på oppstart av behandling. Spesielt om personen ruser seg lite eller er rusfri. Da kan det være lurt å aktivisere seg, lage faste avtaler. Det kan være med hjelpeapparatet, noen kjente, gjerne noen som har blitt rusfri. Det kan hjelpe på motivasjonen.

 

Pakkeforløp psykisk helse- og rus er et standardforløp med undersøkelser og behandlinger for bestemte diagnoser med faste forløpstider. Målet er å bidra til en rask utredning og behandlingsstart uten unødvendig ventetid.

Pakkeforløpet starter når henvisningen (søknaden) blir sendt, men registreres og måles først når spesialisthelsetjenesten mottar henvisningen. Når henvisningen er mottatt får pasienten en forløpskoordinator, som skal være tilgjengelig for pasient og pårørende. Det skal gis nødvendig informasjon og oppfølging underveis. Ved behov, koordinere avtaler og samarbeidsmøter.

Ulike behandlingstilbud:

Lege kan henvise (søke) til >72 timers opphold i institusjon (TSB). Der vil det bli vurdert om det er behov for flere dager. Ønsker den som ruser seg videre i rusbehandling (TSB) må lege eller kommune m.fl. skrive ny henvisning.

Egen døgnavdeling i spesialisthelsetjenesten (TSB). Behandling av abstinenssymtom. Alle regionale helseforetak skal ha tilbud om nedtrapping.

Egen døgnavdeling i spesialisthelsetjenesten (TSB). Kartlegge rushistorie, psykisk helse og videre behandlingsbehov.

Hos rus- eller psykiatrisk poliklinikk i spesialisthelsetjenesten (rusteam/PUT/BUP), privat psykolog eller annen terapeut.

Ved offentlig ansatte terapeuter betales egenandel frem til frikort. Hos private terapeuter må det betales full pris. Noen private terapeuter har avtaler med det offentlige der det betales full timespris, men beløpene regnes inn i et eventuelt frikort. Kontakt fastlege, snakk med kjente, eller søk på internett.

Noen helseforetak og kommuner har tilbud om rusbehandling på dagtid mens den rusavhengige bor hjemme.

Døgnbehandling varer 3 – 12 måneder. Norge har flere behandlingssteder med ulikt innhold der personer med rusproblemer får mulighet til å jobbe med seg selv (avhengigheten, psykisk og fysisk helse, bolig, økonomi, nettverk, fritid, arbeid eller skole).

Behandling av opioidavhengighet med legemidler som inneholder opioider. I tillegg finnes det legemidler med kombinasjon av opioid og nalokson. Nalokson er en motgift som skal gi sterkt ubehag om legemidlet injiseres, eller ved inntak av opioid i etterkant. Det kan i noen tilfeller gis benzodiazepiner i tillegg til annen LAR medisin som en del av substitusjonsbehandlingen.

 

Andre behandlingsbehov:

Det finnes flere legemidler som blokkerer rusvirkning eller gir ubehag ved inntak av opioid eller alkohol.

Noen behandlingssteder har plasser som man kan bruke ved behov etter institusjonsoppholdet. Som f.eks. en del av en kriseplan.

Pasienten kan i døgnbehandling skrive under en avtale om å bli holdt tilbake, eller hentet inn igjen til behandlingsstedet ved brudd i behandlingen. Dette inntil tre ganger per opphold. Og inntil 3 uker etter den rusavhengige uttrykkelig har trukket tilbake avtalen.

Pasienten kan bli innlagt i døgnbehandling i opptil tre måneder uten eget samtykke. Misbruket skal være omfattende og vedvarende og føre til at den fysiske og psykiske helsen utsettes for livsfare (Kap.2).

Barn under 18 år som misbruker rus vil i de fleste tilfeller få behandling i psykisk helsevern for barn og unge (BUP). Ved behov for mer kompetanse kan tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) bistå. Barnevernet kan også bistå i slike situasjoner. Tiltak kan være samtaler, rustesting, og generell oppfølging.

Noen behandlingssteder tar imot par. Retten til helsehjelp og behandlingssted blir bestemt i hver enkelt sak.

 

En gravid som ruser seg, kan bli lagt inn uten eget samtykke (tvang) på egnede institusjoner. Det skal gjøres ny vurdering hver 3. måned. Det samme gjelder ved ansvar for barn opp til skolealder. Gravide er prioritert til rusbehandling. Mor har også rett til hjelp etter at barnet er født.

Er spesielt anbefalt for de under 25 år. Dette som en del av rusrehabiliteringen. Oppsøk gjerne veiledning uansett alder om familieforholdet er utfordrende.

Noen behandlingssteder har avtaler med det offentlige, andre ikke. Da må den pasienten betale selv. Undersøk på internett. Kontakt behandlingsstedene direkte. Spør gjerne noen med brukererfaring.

Har man psykisk lidelser og et rusproblem samtidig , kan man ha rett på behandling for begge lidelsene i rusinstitusjon (TSB). Har vedkommende  både en alvorlig psykisk lidelse og et rusproblem, vil det bli vurdert behandling i psykisk helsevern.

Mange kombinerer rusmidler og doping. Ved bruk av doping i rehabilitering er det stor fare for tilbakefall. De som bruker dop kan ha rett på behandling i spesialisthelsetjenesten. Ta kontakt med fastlege.

Mange som har rusproblemer har også flere avhengigheter. Som spillavhengig kan en ha rett på behandling i spesialisthelsetjenesten. Ta kontakt med fastlege. Det finnes også gratis nettbaserte behandlingstilbud og selvhjelpsgrupper.

Selvhjelpsgrupper over hele verden har betydd mye for mange som har blitt rusfrie. Her vil en møte andre i samme situasjon (Kap. 8).

Det er lurt at dette gjøres i samarbeid med behandler. Personen med rusproblemet kan få tilbud om et annet behandlingssted, om ønskelig. Det kan også gi kommunen mer tid til å forberede seg. Kanskje de kan hjelpe til med oppfølging i en sårbar periode. I noen tilfeller er det fare for overdoser etter institusjonsopphold.

 

TIPS!

• Pårørendebehandling: Kontakt lege

Pasient- og brukerombudet

Behandlingssteder, rettigheter og ventetider: helsenorge.no

• Delta på ansvarsgruppemøter

Veileder Rus og avhengighet (Helsedirektoratet)