Nye studier, nye venner, nytt bosted?
Studiestart fører gjerne med seg en del festing, aktiviteter og nye bekjentskap. Ofte vil dette også innebære bruk av rusmidler. Enten du har lite, middels eller mye erfaring med rusmidler, kan det være nyttig for deg å lese videre i denne guiden – slik at du vet litt mer om hvordan de vanligste rusmidlene egentlig fungerer, og hva som er viktig å være oppmerksom på.
Dersom du ønsker mer informasjon kan du finne det på våre faktasider om rusmidler, eller ved å ta kontakt via telefon, chat, eller vår spørsmål og svar-tjeneste.
Guiden er ikke ment som en oppfordring til å bruke rusmidler, men som et skadeforebyggende tiltak. Skal en først ruse seg, er det viktig å gjøre det på tryggest mulig vis.
Relevante tips uansett rusmiddel:
NB! Vær forsiktig med å blande rusmidler, og innta aldri et stoff du ikke vet sikkert hva er! Vi fraråder spesielt bruk av GHB, da dette er et stoff som kan få fatale følger, og som er veldig vanskelig å dosere sikkert.
Merk for øvrig også at enkelte typer rusmidler – spesielt hallusinogener – forutsetter at du befinner deg i et trygt miljø sammen med personer du stoler på. Sånn sett kan det være lurt å unngå disse under studiestarten, dersom du i stor grad er omgitt av nye, ukjente mennesker.
Podkaster om studietid og rus
Har fylla egentlig skylda? Hva sier man når man er full og hva er egentlig fylleangst? Er MDMA, cannabis og akademisk dop utbredt? Er det innafor å bruke, og hvor farlig er det?
Hva er innafor? En podcast fra RUSinfo med Vegard Harm og Jonas Kinge Bergland om studietid og rus. Sammen med tre studenter ved Universitetet i Oslo og Sturla Johansen i RUSinfo (tidligere RUStelefonen) diskuterer de alkohol, cannabis, MDMA og «smart drugs».
Sjekk også Ruspanelet, vår egen podkast
I vår podkast Ruspanelet finner du masse episoder om ulike temaer som har med rus å gjøre. Hver episode gir svar på et innsendt spørsmål, hvor du får gode tips og råd om aktuelle tema og rusmidler. Vi svarer først og fremst på spørsmål fra ungdom og unge voksne.