Følgende gjelder for førerkortklasse 1:
Helsekrav oppfylt dersom:
– Det er klar medisinsk indikasjon.
– Det er minst en uke etter siste doseøkning.
– Det brukes en maksimal døgndose som tilsvarer inntil 300 mg orale morfinekvivalenter*.
– Legemidlene er langtidsvirkende, og
– det har gått 8 timer etter inntak av ekstra dose korttidsvirkende opiat/opioid.
Ved inntak av enkeltdose av Paralgin Forte er helsekravet oppfylt dersom enkeltdosen er anbefalt av lege og legemiddelet inntas minimum 8 timer før kjøring.
Paralgin Forte klassifiseres som et korttidsvirkende preparat, men disse kan likevel regnes som langtidsvirkende under spesielle forutsetninger. For at korttidsvirkende opioider skal regnes som «langtidsvirkende», må de brukes slik at de gir en jevn serumkonsentrasjon gjennom døgnet. Dette forutsetter at det inntas med regelmessige mellomrom, fordelt på minimum tre inntak per døgn.
Sobril har følgende regler når det kommer til førerkortgruppe 1: Helsekrav er oppfylt ved regelmessig bruk av Oksazepam (Sobril) med inntil 30 mg per døgn. Forutsatt at det har gått minimum 7 dager siden påbegynt medisinering eller doseendring. Det er ingen «karantenetid» mellom inntak av disse legemidlene og når du kan kjøre bil, så sant du er tilvendt dosen.
Men dersom du bruker Sobril sporadisk, skal du ikke kjøre bil så lenge medikamentet har virkning.
Ved samtidig bruk av to av øvrige legemidler opplistet i Førerkortforskriften § 36 nr. 4 til 7 halveres den maksimale tillatte døgndosen av begge. Ved samtidig bruk av flere legemidler av typen antipsykotika, antiepileptika og/eller antidepressiva, eventuelt sammen med legemidler som inngår i § 36 nr. 4 til 7, se «Samtidig bruk av flere legemidler» under «Legemiddelbehandling» i Generelt helsekrav til førerkort for alle typer psykiske lidelser og svekkelser.
Sobril vil dermed heller ikke oppfylle helsekravene hvis du bruker det sporadisk sammen med de andre medikamentene du står på.
Generelt er det altså slik at det er mange momenter som spiller inn når helsekravene skal oppfylles – både medisineringen i seg selv og hvordan du har det med tanke på din helse og situasjon. Vi anbefaler derfor at du tar en nøye gjennomgang med legen din om hva som gjelder for akkurat deg og din medisinering med tanke på bilkjøring.