Anonym spørreundersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Anonym undersøkelse

Svar på spørsmål om din rusmiddelbruk, og bli med på å forme fremtidens rusmiddelpolitikk!

Hvor mye kan jeg drikke før leveren blir skadet?

Hei,

Jeg har drukket moderat med alkohol i ca 10 år (kanskje ca 3-4 halvlitere hvær helg). Jeg har hatt 2 perioder der jeg drakk veldig mye (ca 4 halvlitere hvær dag, noen ganger mer) på til sammen 2 og et halvt år. Jeg tenkte ikke over at det var så farlig, men ble veldig bekymret da jeg las om leverskade og sluttet på dagen. Etter 1 mnd bestemte jeg meg for å undersøke med blodprøve og ultralyd/elastografi.
Blodprøve og ultralyd var normal, og elastografi viste normal stivhet. I ettertid har jeg vekslet mellom å drikke ingenting i perioder, og ellers 1 eller 2 halvlitere i uken.
Er jeg da trygg, så lenge jeg har et moderat alkoholforbruk (maks 1-2 halvlitere hvær helg), eller bør jeg kutte ut alkohol helt for å være sikker?
Og er det mulig at jeg likevel kan få leverskade i ettertid, selv om jeg er forsiktig? (har f.eks. hørt om at en kan få mild leverbetennelse uten symptomer etter å ha hatt et høyrt forbruk, og at dette ikke nødvendigvis vil vises på blodprøve. Bør jeg vurdere å teste meg igjen, eller er jeg hysterisk nå? 🙂
Takk!

mann/gutt |
32 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Vi RUSinfo er ikke medisinsk helsepersonell og kan derfor ikke svare på medisinske spørsmål så som hvor mye en lever vil tåle av alkohol. Det vil nok også variere mye fra person til person. Du skriver at du i to perioder drakk mer enn du gjør nå, men ikke når det var. Normalt tror vi ikke at 3-4 halvlitere hver helg vil gi skade på leveren. Det er mye annet som også kan gi høye leververdier som f.eks visse typer medisiner. Høyt kolesterol kan også bidra til fettlever, og det finnes sikkert flere forhold som påvirker leveren. Derfor tenker vi at det er viktig at du snakker med legen din om hvordan dette forholder seg for deg. Det kan være godt for deg å ta en prat med din lege om resultatene du fikk på prøvene du har tatt – da kan dere sammen komme frem til en slags plan om hva som er trygg alkoholbruk for deg og om det er nødvendig for deg å ta nye prøver av leverendin i tiden som kommer.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.