Har jeg plikt til å hjelpe en tydelig ruset person?

Hei jeg jobber på et offentlig bibliotek, i dag kom det inn en person som var tydelig ruset. Er det noe jeg har plikt på å gjøre? Hvordan kan jeg hjelpe, eller evt skal jeg hjelpe? Alle rundt meg ser ikke ut til å bry seg noe særlig men jeg synes synd på personen.

kvinne/jente |
18 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Nei, du har ingen lovbestemt plikt til å hjelpe en synlig beruset person. I Straffeloven § 287 står det riktignok at «Med bot eller fengsel inntil 6 måneder straffes den som unnlater (a) etter evne å hjelpe en person som er i åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp eller helse (…)» – men det er svært tvilsomt at denne paragrafen er aktuell i tilfellet du beskriver.

Men – det er selvsagt ingenting i veien for å prøve å hjelpe, om du føler du vil det. Om du skulle være i en lignende situasjon igjen, og du f.eks. mistenker at vedkommende er ute av stand til å ta vare på seg selv der og da, eller evt. er i fare for seg selv (eller andre), kan du f.eks. tipse politi, vekter eller lignende.

Hvorvidt det gjelder noen særlige bestemmelser på din arbeidsplass spesifikt, har vi riktignok ikke oversikt over. Dette kan uansett være greit å prøve å oppklare med din arbeidsgiver.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.