Jeg sprakk og nå klarer jeg ikke å tenke på noe annet enn å ruse meg

Hei. Jeg har vert rusfri fra narkotika i 10+ år og alkohol i 5+ år. Helt frem til for et par uker siden. Jeg sprakk og nå klarer jeg ikke å tenke på noe annet enn å ruse meg. Jeg går i behandling på dps for traumer så behandleren min kan ikke så mye om rus. Jeg er altid ærlig med henne om alt. Men akkurat nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vil ikke miste behandleren min. Men jeg vil heller ikke tilbake til rusmiljøet. Hva kan jeg gjør, og hvilke strategier kan jeg bruke for å holde meg rusfri.

mann/gutt |
30 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Det høres ut som en vanskelig situasjon å være i. Om du føler at du ikke klarer å bryte ut av dette på egenhånd, tenker vi du helt klart bør ta opp dette med noen som kan hjelpe deg – om det så er behandleren du allerede går til, eller fastlegen din, som kanskje vil kunne henvise deg til et annet egnet tilbud. Du kan også vurdere anonyme selvhjelpsgrupper, som f.eks. AA eller NA. Uansett gir det kanskje mest mening å drøfte dette med din behandler, som allerede kjenner deg – selv om hun kanskje ikke kan så mye om rus spesifikt, har hun antakeligvis god forståelse for de mekanismene som muligens ligger bak, som f.eks. traumer.

Hva du kan gjøre for å holde deg rusfri, er noe som vil være litt ulikt fra person til person – alle kan ha litt ulike behov og forutsetninger. Men i tillegg til å oppsøke profesjonell hjelp for problemene dine (se avsnittet over), kan dette forhåpentligvis også være til hjelp:

  • Hvis det er visse triggere som øker sannsynligheten for at du ruser deg, gjør hva du kan for å unngå disse. Dette kan f.eks. være bestemte personer eller situasjoner, men også andre ting. Forsøk å sette fingeren på hva som er dine triggere, og forbered deg på at du kan komme til å møte på disse triggerne igjen.
  • Forsøk å sysselsette deg med noe annet – hva som helst som kan bidra til å flytte fokuset over på noe annet så lenge det er nødvendig, særlig på de tidspunktene hvor du kanskje ellers hadde ruset deg. Dette vil kanskje føles litt anstrengt til å begynne med, men sannsynligvis lettere etter hvert.
  • Ta tiden til hjelp! Om du først klarer å stå imot suget etter å ruse deg, er det sannsynlig at suget gradvis blir svakere jo lengre tid som går.

Se gjerne våre artikler Hjelp til å slutte for videre lesning. Du er velkommen til å kontakte oss anonymt på chat eller telefon om du vil snakkes nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.