Bruk av forskjellige smertestillende over tid

Hei!
Jeg har mye smerter i ryggen og har brukt forskjellige smertestillende over tid. Jeg har brukt oxynorm som behovsmedisin i tillegg til paralgin forte og oxycontin. Jeg blir veldig trøtt og k alm av oxynorm og synes ikke de har like god smertestillende effekt som paralgin forte. Jeg tar 10mg oxycontin morgen og kveld og vil helst ikke øke den dosen for å slippe å bli trøtt og kvalm av den også. Snakket med farmasøyt på apoteket og hun sa det kunne være et alternativ å prøve tramadol i stedet for oxynorm. Så da lurer jeg på kan jeg kombinere oxycontin, paralgin forte og tramadol, eller bør jeg i så fall bare ta oxycontin og tramadol? Jeg har prøvd tramadol depo og det virket ikke nok smertestillende så det må i så fall være den som er hurtiggående. Også lurer jeg på hvor mye tramadol tilsvarer 10mg oxynorm hvis jeg skal bytte?
På forhånd takk for svar.

kvinne/jente |
35 år |
trøndelag

  Rusinfo svarer:

Vi er ikke helsepersonell og derfor er det dessverre begrenset hva vi kan bistå med i spørsmål om konkret medisinering og blanding av ulike opioider. Når det gjelder blanding er dette ofte noe man bør prøve seg frem med, i samarbeid med legen som foreskriver. Så ditt spørsmål om å kombinere oxycontin, paralgin forte og tramadol versus bare oxycontin og tramadol, er noe du bør teste ut sammen med legen.

Når man sammenlikner «styrken» (dvs., den smertelindrende effekten) på ulike opioider brukes en såkalt ekvipotenstabell. Slike tabeller er ikke absolutte fasiter, men veiledende. De varierer også litt i hvordan de omregner. I følge den vi har lagt ved (fra Helsedirektoratet), er oksykodon (OxyNorm og OxyContin) ca 10 ganger sterkere enn tramadol.  Det vil si: 10 mg oksykodon er sånn ca lik 100 mg tramadol. Dette er helt veiledende, og det er individuelle forskjeller på hvordan det arter seg i praksis. Men da har du i hvert fall et overslag.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.