Jeg er bekymret over at mannen min drikker alkohol og tar smertestillende. Hva burde jeg gjøre?

Hei ,mannen min drikker så mye i det siste 3 måneder hver dag (vanlig drakk ham innimellom men med pauser )han er aggressiv og trekker seg vekk fra alle (da drikker han enda mer når han er alene )han sover nesten ikke og spiser veldig lite ,har prøvd å støtte ham men alt blir feil .Pga hans helse problem med ryggen tar han tabletter mot smerter men han tar de med alkohol .Hva burde jeg gjøre (ringe hans lege ?) veldig bekymret for ham .

kvinne/jente |
32 år |
Vestland

  Rusinfo svarer:

Dette svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lov- og regelverk kan ha skjedd siden publisering.

Dette høres ut som en vanskelig situasjon – både for deg og mannen din.

Som pårørende til personer som strever med rusproblematikk/avhengighet, kan man fort bli stående i en vanskelig rolle. Det er åpenbart at du kjenner på en omsorg for mannen din, og at du er bekymret for hans tiltakende drikkemønster. Det er også forståelig at du er bekymret for hans samtidig bruk av alkohol og smertestillende medikamenter, i tillegg til de potensielle virkningene dette har i tilknytning til søvn og kosthold.

Samtidig er det vanskelig å hjelpe noen dersom de selv ikke ønsker hjelp, og da spesielt i tilknytning til atferdsendring. Til syvende og sist er det altså din mann som må ta et valg om endre sitt drikkemønster, og det er dermed begrenset hva du kan gjøre for å endre dette. På samme måte har du et ansvar ovenfor deg selv, og det er viktig at du kjenner etter hvor dine egne grenser går, og hva du er i stand til å håndtere i denne relasjonen.

Det finnes dessverre ikke noe fasitsvar som vi kan gi deg, ettersom ulike mennesker både prioriterer og håndterer situasjoner ulikt – med utgangspunkt i sine egne grenser og verdier. Allikevel kan det ofte være god støtte å få ved å kontakte ulike pårørende-grupper. Dersom du selv ønsker å snakke med noen om dine bekymringer, kan du f.eks. ta kontakt med Ivareta og/eller Norske Kvinners Sanitetsforening.

Som du nevner i ditt spørsmål, så kan du melde fra om din bekymring til hans fastlege. Dette kan du i prinsippet gjøre uten at mannen din gir deg sitt samtykke, men det er anbefalt å  gjøre det man kan for å involvere den det gjelder. Her kan du lese mer om det å melde bekymring.

Ofte kan det være vanskelig å snakke med personer om deres rusproblem, da det fort kan føre til en polarisert og følelsesladd diskusjon. På vår hjemmeside kan du lese mer om «Hvordan snakke med noen om deres rusbruk«, hvor du kan lese konkrete tips til hvordan å gå fram.

Du må også gjerne kontakte oss på chat eller telefon i åpningstiden for en nærmere samtale om dette.

 

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.