CBD/Cannabismedisin med under 1 % THC
Man kan få CBD-baserte medisiner i Norge, men kun gjennom fastlegen. Det vil si at kjøp av CBD-produkter over disk eller fra nettsider (privatimport) ikke er lov (per i dag, dette kan muligens være i ferd med å endres, det vet Legemiddelverket mer om).
Alle leger med forskrivningsrett for gruppe A-medikamenter kan søke om godkjenningsfritak for CBD-produkter med inntil 1% THC.
Cannabismedisin med over 1 % THC
Spesialister i sykehus kan søke om godkjenningsfritak for medisinsk cannabis som inneholder mer enn 1 % THC (tetrahydrocannabinol). Det er ikke laget noen utfyllende liste over hvilke pasienter som er aktuelle for slik behandling. Det er legen, som etter en samlet vurdering, må begrunne hvorfor denne behandlingen er nødvendig.
Hvis du vil se på en mer utfyllende liste over hvilke indikasjoner cannabismedisin gis for, kan du kikke på sidene til Foreningen for cannabismedisin. Du kan også kontakte Foreningen for cannabismedisin dersom du ønsker mer veiledning og tips på hvordan du går frem.
Kan man ha førerkort om man får medisinsk cannabis med THC og CBD?
Her er reglene (listen er hentet fra Helsedirektoratets førerkortveileder, kapittel 14):
Registrert cannabinoid-legemiddel kan være forenlig med føring av motorvogn i førerkortgruppe 1 forutsatt at:
- behandlingen er innenfor godkjent dosering (iht. godkjent preparatomtale) og instituert av en legespesialist i spesialisthelsetjenesten som har relevant kompetanse til å gjøre en forsvarlig vurdering jf. helsepersonellovens § 4 og § 15.
- pasienten følger legens anbefaling om tidsintervall mellom inntak og føring av motorvogn. Ved oppstart og ved doseøkning bør legen som regel gi «muntlig kjøreforbud» i 2 uker for å evaluere effekt og bivirkninger (eventuelt lengre etter legens vurdering.)
- helsekravet etter § 35 er oppfylt. Helsekravet etter § 35 er ikke oppfylt dersom legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko. Legen må ved denne vurderingen ta hensyn til eventuelle bivirkninger, langtidsvirkninger og samtidig bruk av andre legemidler som kan påvirke kjøreevnen. Behandlingen må være i tråd med retningslinjene som angitt under avsnittet «Legemidler som kan påvirke kjøreevnen» i førerkortveilederen.
- det ikke benyttes cannabinoider i tillegg til behandlingen med det registrerte cannabinoid-legemiddelet.
- sykdommen i seg selv ikke gjør søkeren uskikket til å føre motorvogn