Mor som er rus/alkoholavhengig

Hei! Har en mamma som i disse dager blir forlatt av sin mann etter mange år . Hun er 63 år og vært rus/ alkohol avhengig i mange mange år (20-30 år)
Hun er ikke i stand til å ta vare på seg selv. Og både min søster og jeg orker ikke la henne bo hjemme hos en av oss da vi også har barn . Hun trenger tilsyn da hun tidligere har brukket ryggen og er i veldig fysisk og psykisk dårlig stand. Hvordan går vi frem? Hun vil ikke legges inn på behandlingshjem .

kvinne/jente |
39 år |
vestfold og telemark

  Rusinfo svarer:

Det høres ut som at dere er i en vanskelig situasjon; moren deres har behov for hjelp og oppfølging, men hun ønsker ikke selv plass på behandlingshjem.

Det kan bli vanskelig for dere å søke henne inn noe sted mot hennes vilje, dette kan dere kanskje diskutere med legen til moren deres eller NAV i kommunen der moren deres bor. De kan i visse tilfeller vedta tvangsbehandling dersom den det gjelder står i akutt fare for å miste liv eller helse dersom hen ikke er villig til å ta i mot hjelp.

En annen måte å gå fram på er å spørre moren deres om hun er villig til å ta i mot hjelp hjemme. Dersom hun ikke er i stand til å ta vare på seg selv kan det hende kommunen har tilbud om hjemmehjelp eller andre løsninger som kan være aktuelle. De fleste kommuner har oversikt over hvilke tilbud de har til sine innbyggere på hjemmesiden sin.

Mange finner det svært fysisk og psykisk utfordrende å være nært pårørende med en som strever med rus og psykisk helse. Vi anbefaler derfor deg, din søster og evt. andre nære pårørende å ta kontakt med pårørende tilbud. Noen kommuner har ulike tilbud og du finner også en oversikt over en rekke ulike tilbud på HelseNorge.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.