Hvilke konsekvenser kan det få å si i fra til lege eller psykolog at man bruker kokain?

Hei, jeg har noen spørsmål angående kokainmisbruk. Hvilke konsekvenser kan det få å si i fra til lege eller psykolog at man bruker kokain? Har de meldeplikt til studiet dersom man går på sykepleiestudiet? Og er det eventuelt noen man kan få hjelp av som ikke har meldeplikt med tanke på studiet? Hvem kan man henvende seg til dersom den det gjelder (20 år) og foreldre vil snakke med noen sammen om hjelp til å slutte?

kvinne/jente |
24 år |
oslo

  Rusinfo svarer:

Som utgangspunkt har helsepersonell (leger, psykiatere, psykologer) taushetsplikt, og det er strenge krav for at denne skal kunne fravikes. Helsepersonellet er forpliktet til å melde om:

  • Pasientens eller andres liv kan er i fare.
  • Det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet eller at det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt.
  • En gravid misbruker rusmidler på en slik måte at det er sannsynlig at barnet vil bli født med skade.
  • Pasienten ikke oppfyller de helsemessige kravene til førerkort.
  • Det er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom.

Det skal en del til før denne plikten kan brytes, men det er viktig å si at det er spesialisten som avgjør dette på bakgrunn av skjønn. Vi vil anta at det å snakke åpent om den typen problematikk som du beskriver i spørsmålet ditt faller innenfor taushetsplikten, men som tidligere skrevet så er det opp til den enkelte spesialisten å avgjøre dette i en større kontekst.

For å søke hjelp til å slutte med kokainbruk, kan du først og fremst ta det med legen din som kan veilede deg og henvise til et sted som er rett for deg. Men det er flere muligheter og vi tipser også om Helse Norge nettside om rusbehandlingstjenester i hele Norge.

Dessuten oppfordrer vi deg til å lese nettsiden vår om hjelp til å slutte, særlig hjelp til å slutte med kokain. Disse kan være nyttig for deg i hele prosessen.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.