For rusmiddelanalyser er det vanlig å gi ut kvalitative svar (positiv/negativ eller påvist /ikke påvist) både ved bruk av spesifikke og uspesifikke analysemetoder. Det kan variere hvilken cut-off-verdi hvert enkelt laboratorium opererer med, avhengig av hva slags leverandører de bruker til testutstyr.
Det er vanlig at påvisningsgrensen er lavere ved spesifikke enn ved uspesifikke metoder. Lavere påvisningsgrense vil som oftest føre til lengre påvisningstid.
Ett eksempel på cut-off-verdi fra Fürst laboratorium:
- Uspesifikk: THC ved immunologisk screening, påvist = 40,0 ng/ml eller over
- Spesifikk: THC-syre cannabismetabolitt ved LC-MS/MS (væskekromatografi og massespektrometri), påvist = over 0,06 μmol/L
Oslo universitetssykehus skriver i sin veileder:
Svar på spesifikke kromatografiske analyser i urin utgis som positive eller negative, med angivelse av hvilken spesifikk substans som er påvist. Konsentrasjonsbestemmelse av stoffene er også utført, men urinkonsentrasjonen av stoffer vil variere betydelig med urinens fortynningsgrad og oppgis ikke i svarbrevet. Det kan anmodes om at laboratoriet gir en fortolkning av hvorvidt resultatet av den spesifikke kromatografiske analysen i urin er stigende eller fallende i forhold til forrige/tidligere kromatografiske analyser, såkalt kvantitering.
Som du ser oppgir de ikke spesifikk cut-off-verdi, men det er mulig at du kan få mer konkret informasjon om du ringer laboratoriet og spør: 22119464
Du kan lese mer om rutiner ved sanksjonære prøver i veilederen «Prosedyrer for rusmiddletesting» fra Helsedirektoratet.