Redd for at en kompis har startet med rus igjen

Har en kompis som har drevet med amfetamin og kokain tidligere. Jeg har null erfaring med slikt, og er redd for at han har startet med noe igjen. Han har ADHD og har medisiner for dette. Han er veldig flat i humøret/følelser , men det er blitt mer og mer festing i det siste. Han legger seg veldig tidlig om kveldene… Men når han fester så er det til langt på morgenen. Han nekter jo på at det er noe annet enn alkohol. Eller medisiner er det noe spesielt jeg kan se etter ? Ønsker så gjerne at han skal klare å komme seg bort fra det. Men også redd for at han kun lurer rundt sannheten nå.

30 år |
møre og romsdal

  Rusinfo svarer:

Vi forstår at dette er noe som bekymrer deg mye. Ofte er det jo dessverre sånn at hvis han selv ikke vil innrømme noe som helst, eller hvis han ikke selv føler noe behov for endring, blir det veldig begrenset hva du (eller noen andre) kan gjøre med det. Han er tross alt selv ansvarlig for sine valg, gode som dårlige. Dette sier vi først og fremst for at du ikke skal føle på et større ansvar for ham enn hva som strengt tatt er rimelig (og realistisk).

Å være pårørende til noen som (kanskje) har problemer med rus, kan selvsagt være veldig krevende – men det finnes hjelp og støtte du kan få. Vi tipser om Helsenorge sin oversikt over pårørendetilbud, om du er interessert i dette. Se gjerne også våre egne guider til pårørende. Der vil du bl.a. finne tips til hvordan du kan prøve å ta opp dette med ham på en god måte, dersom du vil prøve å ta en bekymringssamtale med ham. Kort sagt må du gjerne legge det frem slik at du trenger å snakke om det, heller enn at han trenger det – samt fortelle om konkret hva som bekymrer deg. Ikke tenk at du skal prøve å overtale ham til noe som helst – tenker heller at målet er å ha en samtale i seg selv, hvor du kan vise at du er der for ham dersom han trenger det, og prøve å kartlegge hva han selv tenker om situasjonen og veien videre.

Når det gjelder tegn og symptomer på rusbruk, tipser vi om våre faktasider. Der vil du bl.a. kunne lese om typiske kjennetegn på bruk av de ulike stoffene.

Du er velkommen til å kontakte oss på telefon eller chat om du ønsker å snakke nærmere om dette.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.