Familiemedlem som tydelig sliter med rus i form av tabletter

Hei. Jeg har et spørsmål angående et familiemedlem som tydelig sliter med rus i form av tabletter. Det har vært veldig mye de siste to årene. Det har kommet til et punkt der ingen av oss i familien stoler på han lenger, han lyver spesielt mye om sykdommer som han ikke har og bruker veldig samvittigheten til oss andre for at vi skal syntes synd på han og at han da skal slippe å ta tak i rusproblemet sitt. Vi er alle så skuffet, fortvilet og veldig lei av at han fornekter at han trenger hjelp og bruker disse «sykdommene» som en slags unnskyldning. Han har flere ganger innrømt at han har tatt for mye men mener selv at han ikke trenger hjelp. Dette er så klart vi helt uenig i da han kan være en fare for seg selv eller andre når han er ruspåvirket. Han har for noen år siden slitt med alkohol problemer også, men han har gått er over til tabletter. Vi ønsker å få han tvangsinnlagt og få hjelp til både hans psykiske helse og rusavhengigheten hans. Hvordan kan vi gå frem ?

Hilsen fortvilet pårørende.

kvinne/jente |
28 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon for dere. Å være glad i noen med rusproblemer medfører gjerne mye bekymring, sorg og stress. Det kan påvirke livssituasjonen til dere pårørende så sterkt at en tenker at behandling under tvang er den beste løsningen.

På våre sider finner dere en kort fremstilling av muligheter og prosedyrer for tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige.

Dere bør imidlertid være forberedt på at vilkårene for tvang ikke er oppfylte. Og er de ikke det, bør en heller vurdere hjelp til dere andre i familien, altså pårørendeveiledning (uten vedkommende til stede). For eksempel kan dere ta kontakt med Veiledningssenteret for pårørende. Senteret er for deg som har barn, foreldre, søsken eller annen nær familie som enten ruser seg eller har psykisk sykdom. N.K.S har et Veiledningssenter for pårørende i alle landets helseregioner, samt flere satellitt-kontorer. Trenger du noen å snakke med er de bare en telefon unna. En annen mulighet er Pårørendesenteret.

Dere kan også ta kontakt med fastlege for henvisning til tiltak. Legen kan henvise til pårørendetiltak og ev. til behandling dersom det blir aktuelt.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.