Hvordan snakke med ungdom om festival

Når du skal snakke med ditt barn om bruk av rusmidler før festivalsesongen, må en slik samtale handle om noe mer enn bare «rusmidler er farlig», «rusmidler er ulovlig», «du får ikke lov – punktum.» og så videre. Det er en sjanse for at ditt barn vil prøve rusmidler i sommer, uansett hva du sier til og tror om han/henne. Derfor er det bedre at du er godt informert om virkninger og bivirkninger av de ulike rusmidlene, og at du sørger for at det samme også gjelder ungdommen din.

 

 1. Forberedelser og målsetning
  Ta deg god tid og prøv å være naturlig. Sørg for at det blir en god samtale, og ikke et forhør der du spruter ut spørsmål, eller et foredrag der du skal informere ungdommen din. Tenk at dere skal ha en god samtale hvor målet er at ungdommen din vet det hen trenger før hen drar på festival. For å si det litt banalt: tenk at det handler om å snakke med ungdommen din, og ikke til ungdommen din.
 1. Hold positivt fokus
  Fortell gjerne at du er bekymret og hvorfor, men hold fokus på at festival er gøy og at du ikke ønsker å ødelegge moroa.
 1. Vis interesse
  Spør gjerne om hvilke planer ungdommen har for festivalen, og hvem hen skal være sammen med der. Sett deg inn i hva slags type festival det er, hvem som skal spille og alt som er positivt og gøy også. Hvis du vet lite om hvordan festival fungerer så les deg opp på det slik at du kan henge med i samtalen.
 1. Forbered ungdommen din
  Når det gjelder bruk av rusmidler (både legale og illegale) er det dumt å være naiv. Vi vet at det er relativt utbredt bruk av rusmidler i forbindelse med festivaler og derfor er det viktig å snakke om det på forhånd. Mange får sin første erfaring med overdreven bruk av rusmidler på festival og det kan være lurt å forberede ungdommen på det enten det er din ungdom, eller noen i festivalfølget det gjelder.
 1. Gi ungdommen grunnlag for å ta gode valg
  Det er lettere å ta gode valg for ungdommen hvis hen har kunnskap om rusmidler før hen står på festival med lykkepromille og stemningen på topp. Sørg derfor for at ungdommen din har kunnskap om rusmidler, men pass på å ikke bli belærende, moraliserende eller å krisemaksimere.
 1. Hjelp ungdommen din med å reflektere
  Forsøk å la være å lekse opp konsekvenser ved bruk av rus, be heller hen tenke over de valgene hen tar og hvordan det kan påvirke hen nå og i fremtiden. Når hen selv får tenkt gjennom dette på forhånd stiller hen mer forberedt, og da reduseres risikoen for overilte og lite gjennomtenkte beslutninger. Prat gjerne om dette etter at ungdommen har fått tenkt litt alene først.
 1. Minn ungdommen din på at det alltid er noen å kontakte om det trengs
  Selv om det forhåpentligvis ikke blir aktuelt, så vet vi at det noen ganger vil oppstå uønskede situasjoner i forbindelse med rusbruk. I så fall er det viktig at ungdommen din ikke er redd for å snakke med noen om dette, eller for å ta kontakt med de rette menneskene om det blir nødvendig. Dette kan f.eks. være helsepersonell på stedet, festivalstaff, eller andre i reisefølget – eller deg som foresatt. La ungdommen din få vite at de alltid kan ta kontakt med deg om det trengs, uten at de må frykte konsekvenser for dette.
 1. Litt alvor skader ikke
  Vær gjerne spesielt oppmerksom på at ungdommen bør vite at enkelte rusmidler kan være dødelige både alene, eller hvis de blandes med andre rusmidler, les mer i artikkelen om festival og rusmiddelbruk.
 1. Sist men ikke minst
  For at samtalen skal bli så god som mulig er det viktig at temaene ikke kun omhandler din bekymring. Les punkt 1, 2 og 3 på nytt.