Hvordan snakke med ungdom om festival

Vi vet at mange synes det er vanskelig å ta denne viktige samtalen før ungdommen setter av gårde på festival, derfor har vi laget en liste det kan være lurt å bruke som utgangspunkt.

 

1. Forberedelser og målsetning
Ta deg god tid og vær naturlig. Sørg for at det blir en god samtale, og ikke et forhør der du spruter ut spørsmål eller et foredrag der du skal informere ungdommen din. Tenk at dere skal ha en god samtale hvor målet er at ungdommen din vet det hen trenger før hen drar på festival.

2. Hold positivt fokus
Fortell gjerne at du er bekymret og hvorfor, men hold fokus på at festival er gøy og at du ikke ønsker å ødelegge moroa.

3. Vis interesse
Spør gjerne om hvilke planer ungdommen har for festivalen, og hvem hen skal være sammen med der. Sett deg inn i hva slags type festival det er, hvem som skal spille og alt som er positivt og gøy også. Hvis du vet lite om hvordan festival fungerer så les deg opp på det slik at du kan henge med i samtalen.

4. Forbered ungdommen din
Når det gjelder bruk av rusmidler (både legale og illegale) er det dumt å være naiv. Vi vet at det er relativt utbredt bruk av rusmidler i forbindelse med festivaler og derfor er det viktig å snakke om det på forhånd. Mange får sin første erfaring med overdreven bruk av rusmidler på festival og det kan være lurt å forberede ungdommen på det enten det er din ungdom, eller noen i festivalfølget det gjelder.

5. Gi ungdommen grunnlag for å ta gode valg
Det er lettere å ta gode valg for ungdommen hvis hen har kunnskap om rusmidler før hen står på festival med lykkepromille og stemningen på topp. Sørg derfor for at ungdommen din har faktakunnskap om rusmidler, men pass på å ikke bli belærende, moraliserende eller å krisemaksimere.

6. Hjelp ungdommen din med å reflektere
Forsøk å la være å lekse opp konsekvenser ved bruk av rus, be heller hen tenke over de valgene hen tar og hvordan det kan påvirke hen nå og i fremtiden. Når hen selv får tenkt gjennom dette på forhånd stiller hen mer forberedt, og da reduseres risikoen for overilte og lite gjennomtenkte beslutninger. Prat gjerne om dette etter at ungdommen har fått tenkt litt alene først.

7. Litt alvor skader ikke
Vær gjerne spesielt oppmerksom på at ungdommen bør vite at enkelte rusmidler kan være dødelige både alene, eller hvis de blandes med andre rusmidler, les mer i fakta om festivalrus.

8. Sist men ikke minst
For at samtalen skal bli så god som mulig er det viktig at temaene ikke kun omhandler din bekymring. Les punkt 1, 2 og 3 på nytt.

 

 

 

 

 

 

 

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Det har vist seg at appen trenger full oppgradering for å virke som den skal i iOS. Vi har funnet et firma som vil jobbe med oppgraderingen, men det kan ta litt tid og vi beklager til alle som savner appen