Det er mye psykiatri og alkohol i slekta, er jeg derfor mer utsatt?

Hei. Mann på 44. Masse rus i slekten, og opplvd mye dritt i barndom pga alkohol og dårlig psykisk helse. Sliter selv psykisk. Litt depresjon og psykoseproblematikk. Har ikke brukt beroligende på over 10 år, og det var aldri noe problem å slutte. Fungerer veldig greit i hverdagen. Fikk for et par noen få år siden en kjæreste som hadde et alkoholproblem, og gjorde det slutt av den grunn. Ble veldig nervøs av det. Nå har jeg fått et mer normalt forhold til alkohol føler jeg. Liker ikke å se andre beruset, men liker godt å ta noen glass vin, eller noen øl. Jeg er så redd for å miste kontrollen. Selv om jeg tror at jeg aldri kan bli alkoholiker så skjønner jeg også at jeg ikke kan kontrollere alt. Jeg vil overhodet ikke havne der. Jeg opplevde en gang jeg hadde litt symptomer på psykose og tok noe vin så ble jeg verre. Det ga meg et støkk. I kveld har jeg sittet å sett på serier mens jeg har drukket 1 flaske vin og tatt to øl. Jeg har skikkelig storkost meg – alene! Det er veldig sjelden dette skjer. Kanskje hver fjerde måned . Men det ligger så i margen mon det at det er et dårlig tegn å drikke alene. Jeg har aldri drukket ofte. I en periode på 15 å så drakk jeg toppen 1-2 ganger i året, men da drekk jeg meg vekdig full. Nå drikker jeg kanskje 8-9 ganger i året, men ikke sånn at jeg blir kake. Jeg får bare en uggen følelse i meg når jeg drikker alene. Men jeg koser meg så vanvittig. Det er mye psykiatri og alkohol i slekta, og derfor lurer jeg på om jeg er mer utsatt, og burde skjerpe meg? Jeg vet at jeg kan fint klare meg uten alkohol, men det gir meg mye av og til. Liker ikke at jeg gleder meg til å ta et par øl å se på serier. Før når jeg hadde lyst på øl så ventet jeg bare noen minutter fordi jeg visste at lysten gikk fort bort. Nå er vi i begynnelsen av februar, og sist jeg drakk alkohol var nyttårsaften. Har egentlig ikke tenkt på alkohol i det heletatt før jeg fant en serie i går jeg likte godt og tenkte at i morgen vil jeg kjøpe litt vin og øl å kose meg skikkelig. Kjenner folk som drikker ofte vin, men bare et glass eller to. Er det jeg driver med verre? Og er jeg naiv ifh til meg selv?

mann/gutt |
44 år |
telemark

  Rusinfo svarer:

Dette er spørsmål som kanskje ikke har noen absolutte fasitsvar, men vi kan selvsagt dele noen tanker.

Hvor mye er for mye, og hvor mye er innafor? Hva slags drikkemønster er ok, og hva slags drikkemønster er ikke ok? Når har man et problem, og hvem er i faresonen? Her vil du få litt ulike svar ut ifra hvem du spør. Forholdet mellom rusbruk, psykisk helse og livssituasjon for øvrig er jo mildt sagt sammensatt.

Generelt kan vi kanskje si at jo mindre og jo sjeldnere du drikker, desto lavere vil generelt også risikoen være. Med «risiko» mener vi f.eks. risiko for helseskader, fysisk og/eller psykisk – eller f.eks. risiko for å utvikle avhengighet, et skadelig forbruk eller lignende. Om du har en historikk med problemer rundt psykisk helse, er dette kanskje litt ekstra viktig.

Samtidig må vi understreke at folk er veldig forskjellige, sånn at dette til syvende og sist vil handle mye om hvordan du opplever rusbruken på godt og vondt, og hvilke konsekvenser du (eventuelt) opplever. Om du selv f.eks. ikke opplever noen nevneverdige problemer som følge av måten du drikker på, er det vanskelig for oss å si at ditt drikkemønster er problematisk.

Det er i prinsippet ingenting i veien for å kose seg med alkohol alene. Mange gjør det. Mengdene og hyppigheten du beskriver er heller ikke spesielt høy. Men om du derimot skulle oppleve at mengdene og/eller hyppigheten gradvis øker, betyr dette også at risikoen generelt også øker. I så fall kan det være lurt å forsøke å bremse litt.

En annen mulig måte for å vurdere hvorvidt et drikkemønster er problematisk eller ikke, er ved å se på hvor stor grad av kontroll du selv opplever. Om du f.eks. har problemer med å stoppe inntaket, eller om du f.eks. drikker alkohol selv om du egentlig ikke ønsket å gjøre det, er dette ting som kan tyde på redusert kontroll. Også dette kan tyde på at du bør prøve å bremse litt.

Håper dette ga deg noen svar, tipser også om lenkene under for videre lesning. Du er velkommen til å kontakte oss på chat eller telefon i åpningstidene om du ønsker å diskutere din situasjon nærmere.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.  

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord.