Feil i spørsmål om ADHD-tabletter

Hei. Jeg kom tilfeldigvis over ett spørsmål her inne, noen spørr ( hva skjer om en uten ADHD tar ADHD tabletter som concerta eller ritalin)

Deres svar til personen som spurte er feil.
Adhd eller ikke, alle reagerer forskjellig, fleste tallet roer seg ned å blir avslappet. Jeg blir energisk og fokusert, er jeg søvnig så våkner jeg.
Jeg har blitt diagnotisert 3 ganger med Adhd.
Men det ser ikke slik ut da jeg ligner mer på å ha narkolepsi.

Denne effekten avtar etter 2 timer, uten form for bivirkninger.

mann/gutt |
34 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Nå vet ikke vi konkret hvilket spørsmål du sikter til dessverre – men vi takker uansett for innspill. Det er ganske riktig sånn at ulike personer kan reagere ulikt på ett og samme legemiddel, om det så gjelder ADHD-medisiner eller andre legemidler.

Men – metylfenidat er et sentralstimulerende middel, noe som betyr at det i all hovedsak vil gi en oppkvikkende virkning. Dette kan man f.eks. observere i form av økt puls. Hvor kraftig denne effekten er kommer riktignok an på størrelsen på dosen, brukerens toleranse og generelle helsetilstand, for å nevne noe. I terapeutiske doser vil slike medisiner likevel ofte oppleves som beroligende (særlig for brukere med ADHD), da de ganske riktig kan bidra til å fokusere bedre, og sånn sett også redusere tankekjør.

Hvilke medisiner som er aktuelle for den enkelte, og hvordan dette bør doseres, er ofte et spørsmål om å prøve og feile, og eventuelt også justere med jevne mellomrom – noe som helst bør følges opp via legen.

Når det gjelder bivirkninger, så er dette noe mange kan oppleve (særlig i oppstart av medisinering), men ikke nødvendigvis alle. I Felleskatalogens omtale av Ritalin kan du lese mer om dette (se avsnitt «Bivirkninger»). Varigheten av effekten avhenger for øvrig også av størrelsen på dosen, samt type medisin (f.eks. hurtigvirkende tablett, kapsler med modifisert frisetting, depottablett).

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Velkommen til RUSinfo!

HAP-app: Vi jobber med full oppgradering av appen og antar at den skal være klar fra januar 2023!