Bekymret for lillebror på 28 år som nylig har fortalt meg at han røyker hasj jevnlig

Jeg er bekymret for min lillebror på 28 år som nylig har fortalt meg at han røyker hasj jevnlig. Han har også et høyt alkoholforbruk og virker ikke å ha innsikt i eget rusmiddelbruk. Han bor langt unna både meg og vår mor, slik at vi ikke treffes ofte. Som barn ble jeg utsatt for seksuelle overgrep fra et familiemedlem. Det har kommet frem de senere år at han har opplevd det samme. Jeg er redd for at han håndterer de vanskelige følelsene rundt dette med rus. Han har fast jobb, en bra utdanning og mye tillit der han arbeider, men om det skulle komme frem at han ruser seg vil han ikke få politiattest for en slik jobb. Jeg vet ikke hvordan jeg bør gå frem for å hjelpe han uten å støte han bort.

kvinne/jente |
40 år |
troms

  Rusinfo svarer:

Dette høres ut som en vanskelig situasjon, og det er forståelig at du er bekymret for din lillebror. Både alkohol og hasj er rusmidler som kan brukes til å håndtere vanskelige følelser, og det er ikke uvanlig at personer som har opplevd traumer også utvikler et problematisk forhold til rus.

Samtidig er det viktig å være klar over at dette ikke gjelder for alle, da det vil være avhengig av flere individuelle faktorer. Den beste måten å finne ut av om din bror strever med aktuelt rusbruk, vil nok være ved å spørre han direkte. Dette kan selvsagt være en tøff og ubehagelig opplevelse, både for deg som pårørende – og for din bror. Samtidig er det nok mange som opplever en slik samtale som svært viktig, da spesielt mtp. å ivareta – og kanskje til og med styrke – den relasjonen dere allerede har. På våre hjemmesider kan du lese mer om hvordan å snakke med noen om deres rusbruk.

Det er nok vanskelig å vite med sikkerhet hvordan din bror vil reagere, og således er det ikke enkelt å vite hvordan du burde gå fram for å unngå å støte han bort. Dersom din bror ikke anser sitt forhold til rus som problematisk, så er det nok lite du kan gjøre for å endre hans atferd knyttet til dette. Da blir det opp til deg å kjenne etter hvilke behov du har, og i hvilken grad du er villig til å være der for han i tiden framover.

Om det skulle vise seg at din bror også har noen bekymringer knyttet til eget rusbruk, så finnes det en rekke ulike behandlingstilbud. I så fall kan det være aktuelt for din bror å ta kontakt med sin fastlege for å drøfte dette nærmere. Men merk da at det er en risiko for at dette får konsekvenser for førerkort og/eller andre arbeidsrelaterte forhold.

Dersom du eller broren din ønsker å snakke nærmere om dette, er det også mulig å ta kontakt med oss for en anonym samtale – enten via chat eller telefon (915 08588).

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.