Jeg lurer på hvor lang tid det tar for leveren å svikte, og hva sykehuset gjør om man kommer dit med overdose på Paracet?

Hei jeg lurer på hvor lang tid det tar for leveren og etc å svikte Og om hva sykehuset gjør om man kommer dit med overdose med paracet

mann/gutt |
11 år |
agder

  Rusinfo svarer:

Vi i RUSinfo er ikke medisinsk personell, og har ikke innsyn i rutinene for overdosebehandling utover det Helsebiblioteket skriver om paracetamolforgiftning og utfyllende informasjon om behandling ved paracetamolforgiftning. Anbefaler deg å se nærmere på disse artiklene. Som det står skrevet, er det vanlig å behandle paracetamolforgiftning med motgiften acetylcystein. Dette har god virkning om det blir gitt i tide, og det er derfor viktig at man kontakter sykehuset så snart man mistenker paracetamolforgiftning.

Acetylcystein gis nettopp for å motvirke leverskade. Som det står i artiklene, vil leverskade vanligvis utvikles 1,5 døgn etter inntak – og symptomer på leverskade (som smerter og ømhet i øvre høyre del av mage/bryst; kvalme; oppkast; og ev. gulsott) vil først oppstå 2-3 døgn etter inntak. Maksimal leverskade er som regel oppnådd etter 3-4 døgn. Dette oppleves gjerne som svært smertefullt.

Med andre ord tar det noen dager før en eventuell leverskade kommer til uttrykk.

Hvis du er ytterligere nysgjerrig, eller har spørsmål rundt forgiftning, vil vi anbefale deg å kontakte Giftinformasjonen på 22 59 13 00. Dersom det skulle være akutt behov for medisinsk hjelp, ring legevakta på 116 117, eller AMK på 113.

Nå vet ikke vi hvorfor du lurer på dette, men dersom du selv planlegger å ta en overdose, håper vi for all del at du lar det være. Om du har det vanskelig, så finnes det god hjelp å få – men da er det viktig at du ber om dette. Se f.eks. Ung.no sin oversikt over hjelpetjenester, eller denne artikkelen fra Rådet for psykisk helse. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen, eller en helsestasjon for ungdom.

Var du fornøyd med svaret? Gi oss tilbakemelding her!

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.