Er det kokainen som har gjort meg syk?

Hei!

Jeg er en 23 år gammel gutt som har tatt kokain nesten hver helg i underkant av et år (første gang i desember, med noen helger uten). Hadde en pause i sommer på 1,5 mnd. Jeg har nå gått inn i meg selv og bestemt meg for at nok er nok, da jeg nå har blitt syk etter en bytur. Det jeg lurer på er om det er kokainen som kan ha gjort meg syk? Har litt feber, sår hals, tett neste og hoster (ikke corona).

I tillegg lurer jeg på de helsemessige skadene det kan ha påvirket hjernen min, og om det har gjort det, vil dette gå tilbake til normalen etter tid? Tenker da på sjansen for å feks få hjerneblødning i senere anledning (utenom å være ruset). Altså bivirkningene det har på fysiske organer dager/måneder/år etter inntak. Og tror dere at det har påvirket meg?

mann/gutt |
23 år |
viken

  Rusinfo svarer:

Først og fremst må vi gratulere deg med hva som høres ut som en fornuftig avgjørelse. Når du føler at nok er nok, er det viktig å ta dette på alvor.

Tett (eller rennende) nese er en forholdsvis vanlig bivirkning etter bruk av kokain. Men hoste, sår hals og feber er ikke noe vi typisk forbinder med kokainbruk. Dette høres nok mer ut som en forkjølelse eller lignende – men dette må nesten en legesjekk bekrefte eller avkrefte. Om du ikke føler deg bedre innen forholdsvis nær tid, kan du jo vurdere en sjekk.

Så lenge bruken av kokain opphører, trenger du ikke være bekymret for noen permanente skader (på hjernen eller kroppen for øvrig). Mange opplever riktignok en noe redusert fysisk form, eller noe reduserte kognitive evner, i dagene etter bruk – men utover det, er senskader veldig uvanlig. Alvorlige bivirkninger eller skadevirkninger av kokain er først og fremst forbundet med en mer hyppig og kontinuerlig bruk over tid. Dette øker f.eks. risikoen for å utvikle avhengighet, eller for episoder med paranoia og vrangforestillinger, eller for å utvikle etseskader i neseveggen.

Du kan lese mer på våre faktasider om kokain (se særlig avsnittet om virkninger og bivirkninger).

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Send inn spørsmål

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

fant du ikke det du lette etter?

Personlig kodeord Finn tilbake til ditt spørsmål ved å lage et kodeord du senere kan søke med. NB! RUSinfo er en anonym tjeneste. Unngå å oppgi personopplysninger i ditt kodeord. Du får svar så fort som mulig, innen en uke.
NB! Dersom ditt spørsmål gjelder vanlig bruk av medisiner, må vi dessverre be deg ta opp dette med lege eller annet helsepersonell. Det blir en type rådgivning vi ikke kan gi.

Tjenesten er åpen på hverdager kl 11-18.

Vi holder stengt

  • 1.mai
  • 10.mai
  • 17.mai
  • 18.mai
  • 29.mai

 

Tirsdag 2.mai åpent 15-18

Tirsdag 16. mai åpent 15-18

Tjenesten er stengt kl 14.30-15 hver dag.